Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #169
ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 52 Η άφιξη του καλοκαιριού συνεπάγεται ελα- φρύτερη ένδυση και αποκάλυψη του σώματος. Αυτό συχνά οδηγεί άτομα με μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο (βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος) σωματικό βάρος να αναζητήσουν μια γρήγορη λύση στα συμπληρώματα διατροφής με αδυνατιστική δράση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και φυσικά όταν γίνεται συμπληρωματικά μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Στη φαρμακευτική αγορά κυκλοφορούν εξειδικευμένα σκευά- σματα με βάση την εκάστοτε ανάγκη. Συναντούμε λοιπόν εκείνα που στοχεύουν στη λιπόλυση (CLA, λεκιθίνη), στην καταπο- λέμηση των βουλιμικών τάσεων (garcinia cambogia), στην αντι- οξείδωση (πράσινο τσάι), στη μη κατακράτηση υγρών (λουΐζα, ιβίσκος), στην κυτταρίτιδα (ανανάς, σημύδα), στο τοπικό πάχος και στην ενίσχυση του μεταβολισμού (καφεΐνη, guarana). Ακόμα υπάρχουν και τα σκευάσματα γλυκομαννάνης (konjak) που επιδρούν στην αίσθηση του κορεσμού. Η δημιουργία των λεγόμενων «ελεύθερων ριζών» ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης έκθεσης του ανθρώπου στην υπεριώδη ακτι- νοβολία του ήλιου το καλοκαίρι, όπως επίσης και λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια των δια- κοπών, είναι παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπό- ψη όχι μόνο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος αλλά και των εσωτερικών μας οργάνων. Για το σκοπό αυτό, σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι βιταμίνες C, A και Ε που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, αλλά και σε διάφορα αντιοξειδω- τικά συμπληρώματα διατροφής με πράσι- νο τσάι, acai berry και συνένζυμο Q10. Το καλοκαίρι είναι πολύ συχνές οι γαστρεντερολογικές διαταραχές εξαιτίας πολλών παραγόντων. Πρώτον κατά τη διάρκεια των διακοπών παρατηρείται μια υπερβολή στο φαγητό, καθώς αποτελεί μια δημοφιλή μορφή διασκέδασης για τους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, τους θερινούς μήνες οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνά αιτία για την ταχύτερη αλλοίωση των τροφίμων, ειδικά αν αυτά βρίσκονται σε εξωτερικές αγορές με ελλιπή ψύξη. Η μόλυνση των τροφίμων από σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο και λιστέρια προκαλείται κυρίως από μη επαρκές πλύσιμο των λαχανικών και φρούτων. Ακόμα, οι νέες γεύσεις και το νερό σε χώρες του εξωτερικού αποτελούν, επίσης, παράγοντα για γαστρεντερικά προβλήματα. Τοπικές κουζίνες με ωμά ψαρικά και άλλα μη μαγειρεμένα φαγητά, το μη εμφιαλωμένο νερό και τα παγάκια αλλά και η συλλογή μανιταριών, χόρτων, φρούτων με τη φλούδα, απευθείας από τη φύση, μπορεί να προ- καλέσουν διάρροια και δηλητηρίαση. Ηαντιμετώπισηαποκλειστικά τωνήπιωνσυμπτω- μάτων γίνεται με αντιόξινα συμπληρώματα διατροφής. Μπορούμε επίσης να συστήσου- με μαστίχα Χίου για τη δυσπεψία και τις εντερικές ενοχλήσεις, καθώς και ενεργό άνθρακα για το φούσκωμα και τις δη- λητηριάσεις. Τέλος, οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι σε περίπτωση διάρροιας και εμέτου, ενώ τα προβιοτικά συμβάλλουν στην επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Eλεύθερες ρίζες Γαστρεντερολογικά προβλήματα κιλά βάρους Επιπλέον ΦΑΓΗΤΟ / Η Μάιρα Μέξη είναι φαρμακοποιός, mairam6n@hotmail.com
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=