Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #168

63  όργανα (πεπτικός σωλήνας, χολή κ.ά.). Κάθε σκέψη για την οργάνωση της καθημερινής μας διατροφής είναι καλό να βασίζεται στην παραπάνω γνώση. Το διαιτολόγιο Κάθε αξιοπρεπές διαιτολόγιο οφείλει να περιλαμβάνει από τρία (τουλάχιστον) έως πέντε με έξι γεύματα καθημερινά: Ένα θρεπτικό πρωινό περιλαμβάνει σύνθετους υδα- τάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως), πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών (ανθότυρο, τυρί cottage, αυγό) ή φυτικών λιπαρών (ταχίνι, φιστικοβούτυρο με μέλι). Στα ενδιάμεσα γεύματα λίγοι ωμοί ξηροί καρποί ή λίγα φρέσκα φρούτα με λίγο τυρί ή γιαούρτι μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Στο μεσημεριανό γεύμα είναι καλό να έχουμε ποικιλία τροφών, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, όσπρια, λαχανικά ψητά ή ωμά, σύνθετους υδατάνθρακές ή πλιγούρι, ενώ το κόκκινο κρέας (όσο γίνεται άπαχο) συνιστάται σε μικρές ποσότητες και συχνότητες. Στο βραδινό προτιμάμε μικρές ποσότητες άπαχου κρέατος ή κοτόπουλου. Εναλλακτικά, αυγό με λαχανικά και δύο φρυγανιές ή παξιμάδι (ολικής αλέσεως ή κρίθινο) ή απλά ένα γιαούρτι με λίγο μέλι ή ένα φρούτο. Το θερμιδικό ισοζύγιο Όταν αναφερόμαστε στο ενεργειακό (θερμιδικό) ισο- ζύγιο, εννοούμε τη σύγκριση μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνουμε και των θερμίδων που «καίμε». Πιο αναλυτικά, από τη μια μεριά αναφερόμαστε στις θερ- μίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές και από την άλλη στις θερμίδες που καταναλώνει ο οργανισμός μας για το βασικό μεταβολισμό και τη φυσική δραστηριότητα της ημέρας. Είναι λογικό να έχουμε αύξηση του βάρους μέσω αύξησης του λίπους, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνου- με από την τροφή είναι περισσότερες από αυτές που κατα- ναλώνουμε. Αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα σε κα- θημερινή βάση ή ακόμα και 2-3 φορές την εβδομάδα, βοηθάμε τον οργανισμό μας, ενισχύοντας το μεταβολισμό και τη διαδικασία καύσης του λίπους, άρα οδηγούμαστε και στην απώλεια βάρους. Ο παράγοντας «στρες»: η συμβουλή Η προσωπική μου συμβουλή σε όσους θέλουν να αδυ- νατίσουν, προσέχοντας τη διατροφή τους και τον εαυτό τους γενικότερα, είναι να μην παραβλέπουν τον παράγοντα «στρες». Το στρες στην εποχή μας αποδεικνύεται δυστυ- χώς καταλυτικός και καθοριστικός παράγοντας σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Άτομα με υψηλό επίπεδο άγχους συνήθως δυσκο- λεύονται να ακολουθήσουν ένα αυστηρό και απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής. Αν τα πιέσουμε πάρα πολύ σε περιόδους έντονου stress, μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια αποτελεσματική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το άτομο να τρώει αυτά που θέλει σε μικρότερες ποσότητες, ώστε χωρίς να αισθάνεται ότι στερείται, να παραμένει τουλάχιστον σταθερό στο βάρος του. Η όποια αλλαγή στο καθημερινό διαιτολόγιο, που θα προτείνουμε, πρέπει να είναι μικρή και σταδιακή κι έτσι μπορούμε να έχουμε ένα καλό και υγιές αποτέλεσμα.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=