Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #168
Ασθενείς με απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας (γηριατρικοί ασθενείς, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεοπλασίες, σύνδρομο βραχέος εντέρου, μετά από μακροχρόνια εντερική σίτιση μέσω γαστροστομίας κτλ.) Η απώλεια βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλούς ασθενείς. Μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων, όπως είναι η απώλεια όρεξης, οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει και απορροφά τις τροφές, οι δυσκολίες στη σίτιση λόγω επεμβάσεων και παρενεργειών από τις θεραπείες ή τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Η μεγάλη απώλεια βάρους και η υποθρεψία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και άλλων σημαντικών οργάνων. Επίσης, όταν ο ασθενής δεν τρέφεται επαρκώς, η ικανότητα του οργανι- σμού για ίαση και αντίσταση στις λοιμώξεις εξασθενεί. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για όσους έχουν ανάγκη την ανάκτηση του σωματικού βάρους: ● Να τρώνε λίγο και συχνά αντί για τρία μεγάλα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. ● Να έχουν πάντα στο σπίτι τα φαγητά που προτιμούν. Θα διαπιστώσουν ότι έτσι θα τρώνε πιο συχνά. ● Τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι καλό να καταναλώνονται στην αρχή του γεύματος, όταν η όρεξη είναι μεγαλύτερη. Πρωτεϊνούχες τροφές είναι για παράδειγμα τα φασόλια, ο αρακάς, η σόγια, το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά και οι ξηροί καρποί. ● Να καταναλώνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής τις ώρες που πεινούν. Αν διαπιστώσουν ότι πεινούν περισσότερο το πρωί ή το μεσημέρι, να κάνουν το πρωινό ή το μεσημεριανό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, ακόμη και αν δεν το συνήθιζαν μέχρι τώρα. ● Να κάνουν έναν περίπατο πριν φάνε για να ανοίξει η όρεξη. ● Να τονώσουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό, δοκι- μάζοντας νέες συνταγές και προϊόντα και κανονίζοντας εξόδους για φαγητό σε κάποιο αγαπημένο εστιατόριο. ● Αν οι μυρωδιές του φαγητού ενοχλούν, να δοκιμάσουν να φάνε το φαγητό κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. ● Να δοκιμάζουν διαφορετικά μπαχαρικά. ● Να μη βιάζονται –να αντιμετωπίζουν τα γεύματα ως μια ευκαιρία για χαλάρωση. ● Να καταναλώνουν υγρά πλούσια σε θερμίδες στη διάρ- κεια της ημέρας, όπως χυμούς, νέκταρ φρούτων, γάλα ή φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ με γιαούρτι. ● Να χρησιμοποιούν υποκατάστατα γευμάτων σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις και με διαφορετικό θερμιδικό φορτίο και είναι εύκολο να καταποθούν και να χωνευθούν. Κάποια προϊόντα ενδέχεται να είναι πιο εύγεστα από άλλα, γι' αυτό είναι σκόπιμο να πειραματιστούν προτού καταλήξουν. Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια Ο όρος νεφρική ανεπάρκεια υποδηλώνει μια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να διαχωριστεί σε οξείας και χρόνιας μορφής. Οι βασικοί στόχοι της διαιτητικής θεραπείας είναι αρχικά η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης, στη συνέχεια η αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τέλος η καθυστέρηση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου. Από τις σημαντικότερες διατροφικές οδηγίες σε νεφρο- παθείς ασθενείς είναι η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη και η ενέργεια. Η ενεργειακή πρόσληψη που απαιτείται είναι περίπου 35kcal/kg σωματικού βάρους την ημέρα, με στόχο να διατηρείται η καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών (το σωματικό βάρος υπολογίζεται χωρίς την κατακράτηση υγρών ή το βάρος του ασθενούς μετά από αιμοκάθαρση). Όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη, υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν συστάσεις που κυμαίνονται από 0,6-1γρ/kg σωματικού βάρους. Εκείνες που συνιστούν μια χαμηλοπρωτεϊνική δίαιτα, έχουν στόχο τη μειωμένη παραγωγή αζωτούχων προϊόντων του 57
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=