Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #168
54 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα πα- ρουσιάζουν θεραπευτικές ιδιότητες στην ελκώδη κολίτιδα. Η χορήγηση συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει αποδώσει αξιόλογα αποτελέσματα. Εντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φούσκωμα κτλ.) Οι εντερικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από χρόνιο κοιλιακό πόνο και διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου. Ταλαιπωρούν το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Ο κοιλιακός πόνος περιγράφεται ως έντονο σφίξιμο στην κοιλιά που περιοδικά έχει υφέσεις ή επιδεινώνεται. Εκτός από τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και την εναλλαγή αυτών των δύο, άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, η δυσπεψία, ο μετεωρισμός της κοιλιάς (φούσκωμα) και η παραγωγή αερίων. Η διατροφική αντιμετώπιση των εντερικών διαταρα- χών περιλαμβάνει κυρίως αποκλεισμό των «ύποπτων» τροφίμων. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή, καθώς παράγεται από αλεσμένα αμύγδαλα ενισχυμένα με ασβέστιο. Τα αυγά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες –όπως αυτές που περιέχονται στα ωμά φρούτα, στα λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς– προσελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο παχύ έντερο, κι έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Αντίθετα, η βρόμη παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και περνούν πιο εύκολα από τη γαστρεντερική οδό. Σε γενικές γραμμές, πρώτα θα πρέπει να καταναλώνεται το γεύμα και στη συνέχεια μπορούν να λαμβάνονται υγρά. Ποτέ δεν θα πρέπει να καταναλώνονται υγρά με άδειο στομάχι. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στον τρόπο παρασκευής των γευμάτων. Ορισμένες τροφές δεν προκαλούν επιπλοκές, αν μαγειρευτούν σωστά. Μπορούν, για παράδειγμα, να καταναλωθούν λαχανικά εάν είναι λίγο βρασμένα. Επίσης, το κρεμμύδι θα πρέπει να κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια, η ντομάτα να αποφλοιώνεται και οι ξηροί καρποί να αλέθονται. Στην περίπτωση της διάρροιας, θα πρέπει να αναπληρώ- νονται οι χαμένοι ηλεκτρολύτες (νάτριο και κάλιο). Πηγές νατρίου είναι το αλάτι και πηγές καλίου η πατάτα, το αβοκάντο και η μπανάνα. Το ψωμί, οι φρυγανιές και το κρητικό παξιμάδι αποτελούν ένα σημαντικό διατροφικό «φάρμακο» κατά των γαστρεντερικών παθήσεων. Κοιλιοκάκη Η κοιλιοκάκη (celiac disease ή non tropical sprue) είναι μια χρόνια διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών, από τη μέση βρεφική ηλικία. Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά) και κόπωση. Επίσης έχουν περιγραφεί επιπλοκές και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από αντίδραση στη γλιαδίνη, μια προλαμίνη (της πρωτεΐνης γλουτένη) που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρόμη. Συγκεκριμένα, προκαλείται πα- ραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, γεγονός που φέρει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Η τροποποίηση της εντερικής λειτουργίας καθιστά το έντερο λιγότερο ικανό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Η αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τους υδατάνθρακες και τα λίπη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους (ή αποτυχία ανάπτυξης / καχεκτική ανάπτυξη στα παιδιά) και κόπωση ή έλλειψη ενέργειας.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=