Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #165

ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 62 του Ανδρέα Βίτσου Γενικά τα συμπληρώματα διατροφής ορίζονται ως τα τρόφιμα που έχουν σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών, μεμονωμένων ή σε συν- δυασμό, με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, και διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές 1 . Είναι γνωστό λοιπόν ότι τα συμπληρώματα διατροφής έχουν «φυσιολογικές επιδράσεις» στον ανθρώπινο οργανισμό και μολονότι είναι κατά το πλείστον ασφαλή για τους υγιείς ανθρώπους, υπάρχει πάντα το ερώτημα τι γίνεται με τους ασθενείς και ιδίως με εκείνους που λαμβάνουν ένα ή περισσότερα σκευάσματα για κάποια χρόνια ασθένεια. Από φαρμακοτεχνολογικής απόψεως, πρέπει να επισημανθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής, αν και είναι βιομηχανικά προϊόντα αρμοδιότητας του Ε.Ο.Φ., δεν οφείλουν να τηρούν το αυστηρό πλαίσιο διαπίστευσης κατά την παραγωγή τους, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που ρυθμίζει την παραγωγή των Συμπληρωμάτων Διατροφής είναι σαφώς ελαστικότερη εκείνης που ρυθμίζει την παραγωγή των φαρμάκων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 852/2004 (άρθρο 6), οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων φροντίζουν ώστε οι εγκαταστάσεις να εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή 2 . Συνεπώς η περίπτωση Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, και ιδίως των αποκαλούμενων «φυτικών συμπληρωμάτων», παρουσιάζει μια ραγδαία αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως. Αποτελεί λοιπόν μια σύγχρονη καταναλωτική συνήθεια και στη χώρα μας, η οποία προσφέ- ρει τα θετικά της στοιχεία, απαιτεί όμως προσοχή γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε πολύ σημαντικές παρενέργειες.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=