Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #165

27 τροφές, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λει- τουργία του εντέρου, αλλά και στον έλεγχο των λιπιδίων και της γλυκόζης του αίματος. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που είναι «απαραίτητες» θρεπτικές ουσίες, αλλά δεν μπορούν να συ- ντεθούν από τον οργανισμό, άρα πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν από τις τροφές. Συνεπώς, κυρία πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων αποτελούν ακριβώς οι ανεπεξέργαστες τροφές, όπως τα πλήρη δημητριακά και τα όσπρια, κυρίως δε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Υπενθυμίζεται όμως ότι μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού έχει απρόσμενα κακές διατροφικές συνήθειες, καθώς καταναλώνει ελάχιστα φρούτα και λαχανικά και μεγάλες ποσότητες τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, τα οποία κατά κανόνα είναι φορτωμένα με ζωικά ή/και υδρογονωμένα φυτικά λίπη, με συντηρητικά, τεχνη- τά χρώματα και αρώματα, βελτιωτικά γεύσης κλπ. Για όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις, ενδεικτική και κλασική πλέον για το δυτικό κόσμο είναι η μελέτη του 1998 από το Australian Institute of Health and Welfare, σύμφωνα με την οποία 1 στα 2 παιδιά κάτω των 12 ετών δεν καταναλώνει φρούτα ή προϊόντα που περιέχουν φρούτα σε μια τυπική του ημέρα. Δύο χρόνια αργότερα, ο καθηγητής Borowitzha έδειξε σε μελέτη του ότι περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά δεν καταναλώνουν λαχανικά σε μια τυπική τους ημέρα (Borowitzha L. Vita Forum, Sept. 2000). Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, άλλη αιτία διατρο- φικών ανεπαρκειών στα παιδιά μπορεί να είναι ασθένειες ή καταστάσεις υγείας που μειώνουν την απορρόφηση ή αυξάνουν την αποβολή των θρεπτικών συστατικών, όπως π.χ. χρόνια διάρροια, κίρρωση του ήπατος, αλλοίωση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου κ.ά. Επίσης δεν πρέπει να παραλείπεται και η αρνητική επίδραση των πολλών φαρμάκων στην όρεξη, το μεταβολισμό, καθώς και στην απορρόφηση, τη σύνθεση, τη μεταφορά και την αποβολή θρεπτικών συστατικών. Τέλος, ο ολοένα και μεγαλύτερος χρόνος που διαθέτουν τα τελευταία χρόνια τα παιδιά σε κλειστούς χώρους (ενδε- χομένως σκυμμένα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή), σε βάρος του παιχνιδιού σε ανοιχτούς χώρους, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση αντηλιακών, οδήγησε σημαντικό αριθμό παιδιών ακόμα και σε ηλιόλουστες περιοχές, στην ανεπάρκεια της σημαντικότατης βιταμίνης D. Οι προτάσεις της Apollonian Nutrition Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γίνεται κατανοητό ότι τα παι- διά που δεν χρειάζονται βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, είναι μόνον εκείνα που ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό, όταν ακόμη και στις σχολικές καντίνες πωλούνται μη υγιεινά τρόφιμα (που υποτίθεται ότι απαγορεύεται!) και όταν ένας σημαντικός αριθμός παιδιών καταναλώνει μεγάλες ποσό- τητες junk food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και «άδειες» θερμίδες; Προκειμένου λοιπόν να ενισχυθεί η διατροφή των παιδιών με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προτείνονται οι ειδικές για τα παιδιά φόρμουλες της NATURE’S PLUS, οι οποίες καλύπτουν όλες τις πιθανές διατροφικές ανάγκες, ενώ διαθέτουν πιστοποιήσεις και διακρίσεις που εγγυώνται για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους (βλ. πίνακα επόμενης σελίδας). Βιβλιογραφία: Anderson JW, 2003. Whole grains protect against atherosclerotic cardiovascular disease. Prod Nutr Soc 62,1, 135-142. BARZI F. et al., 2003. Mediterranean diet and all-causes mortality after myocardial infarction: results from the GISSI-Prevenzione trial. Eur J Clin Nutr, 57, 4, 604-611. Calle EE et al., 2003. Overweight, obesity and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of U.S. adults. N Eng J Med, 348, 17, 1625-1638. DaVanzo JE et al., A study of the cist effects of multivitamins in selected populations. The Lewin Group, Oct. 2003. Gibson RS et al., 2002. Risk of suboptimal iron and zinc nutriture among adolescents girls in Australia and New Zealand: causes, conse- quences and solutions. Asia Pac J Clin Nutr, 11, Suppl 3, S543-S552. Goran MI et al., 2003, Obesity and risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease in children and adolescents. J Clin Endocrinol Metab, 88, 4, 1417-1427. Kurmar P et al., 2011. Nutritional Contents and Medicinal Properties of Wheat: A Review. Life Sci Med Res, Volume 2001: LSMR-22. Lapatsanis D, Moulas A, Cholevas V, Soukakos P, Papadopoulou ZL, Challa A, 2005. Vitamin D: a necessity for children and adolescents in Greece. Calcif Tissue Int, 77, 6, 348-355. Lumley J et al., 2001. Periconceptional supplementation with folate and/or multivitamins for preventing neural tube defects. Cohrane Database Syst Rev 3: CD001056 ΟΔΗΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, 2012. Ακόρεστα λιπαρά οξέα, σελ. 90-93. Έκδοση της Natural Plus Α.Ε. Rissanen TH et al., 2003, low intake of fruits, berries and vegetables is associated with excess mortality in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) study. J NUTR, 133, 1, 199-204. Shils M et al., Modern Nutrition in health and disease -9th edn, Baltimore: Williams and Wilkins. Slavin J, 2003. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Prod Nutr Soc, 62, 1, 129-134. 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=