Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #165

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ / ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ € 26 Όλες οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού –ενήλικες και παιδιά– υποφέρουν από διατροφικές ανεπάρκειες, κυρίως βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Το φαινόμενο αυτό απαντά όχι μόνο στις φτωχότερες χώρες, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά και στα πλέον ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου. Αν και εκ πρώτης όψεως δείχνει αξιοπερίεργο, αυτή η αύξηση των διατροφικών ανεπαρκειών των τελευταίων χρόνων εξηγείται από την έκταση που έχει λάβει σήμερα η τάση για γρήγορο και έτοιμο φαγητό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επεξεργασία που υφίστανται πλέον όλες σχεδόν οι τροφές που φθάνουν στο πιάτο μας. Το παράδειγμα του σιταριού (αλλά και του ρυζιού) αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος: από το σιτάρι λαμβάνεται δι’ αλέσεως το «λευκό» αλεύρι (το σύνηθες «αλεύρι πολυτελείας» τύπου 55%) και από αυτό χιλιάδες άλλες τροφές. Κατά την άλεση όμως, το φύτρο και η εξωτε- ρική στιβάδα του σιταριού αποβάλλονται, με συνέπεια να χάνονται και οι φυτικές του ίνες (πίτουρο), οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Ό,τι μένει αποτελείται σχεδόν μόνο από άμυλο (φαρίνα) και βέβαια από πολλές θερμίδες. Ωστόσο το άμυλο βρίσκεται ούτως ή άλλως σε υπερ- επάρκεια στη διατροφή μας, αφού περιέχεται σε αφθονία στα δημητριακά, στα όσπρια, στις πατάτες, στα λαχανικά. Οι πρωτεΐνες δεν φαίνεται να αποτελούν επίσης συνηθισμένο διατροφικό πρόβλημα, αφού η μέση ελληνική οικογένεια καταναλώνει επαρκείς ή και περισσότερο από επαρκείς ποσότητες ζωικών τροφών. Τελικά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται μόνο σε μη επεξεργασμένες φυτικές

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=