Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #164

τρόπο αυτό τα ω-3 αποτελούν βασικούς μεσολαβητές των αλλεργικών απαντήσεων και ασκούν θετική επίδραση στην προστασία ή στην αντιμετώπιση των αλλεργι- κών παθήσεων. Επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των διάφορων χρόνιων φλεγμονωδών και εκφυλιστικών αυτοάνοσων και μη νοσημάτων (Calder & Grimble 2002). Κλινικές μελέτες για τη διαιτητική συμπλήρωση ω-3 λιπαρών σε χρόνιες αυτοάνοσες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (Calder & Zurier 2001, Calder & Grimble 2002), στη νόσο Crohn, στην ψωρίαση και στη σκλήρυνση κατά πλάκας, δείχνουν μειωμένη οξύτητα των ασθενειών αυτών, μειωμένους δείκτες φλεγμονής (π.χ. ιντερλευκίνης IL-1 και CRP) και βελτίωση της κλινικής εικόνας. Το χρυσάφι που λέγεται μουρουνέλαιο Οι θρεπτικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Το 17ο αιώνα, έχοντας παρατηρήσει τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην υγεία, το συνιστούσαν για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Πράγματι, το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο έχει πλούσια διατροφική αξία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων: DHA (600mg/5ml) και ΕΡΑ (400mg/5ml), κα- θώς και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D3 (10μg/ 5ml - 400IU). Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσό- τητα βιταμίνης Α (250μg/5ml - 833IU), ενώ συχνά προστίθεται και βιταμίνη Ε (10mg/5 ml) για αντιοξει- δωτική προστασία των ω-3 (mollers.gr). Τα παραπάνω διατροφικά χαρακτηριστικά το καθιστούν απαραίτητο συμπλήρωμα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα (για λιγότερες ιώσεις και περισσότερη ευεξία), αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε ω-3 λιπαρά. Ο προβληματισμός ότι το καλοκαίρι λαμβάνουμε βιταμίνη D από τον ήλιο και συνεπώς δεν μας είναι απαραίτητη η πρόσληψή της από το μουρουνέλαιο δεν χρειάζεται 59 Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, επιστημονικός διευθυντής της ομάδας «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ». Βιβλιογραφία: 1/ Calder PC & Grimble RF (2002). Polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity. Eur J ClinNutr 56 (3): S14-S19. 2/ Calder PC &Zurier RB (2001). Polyunsaturated fatty acids and rheumatoid arthritis. CurrOpinClinNutrMetab Care 4(2):115-121. 3/ Calder PC (2001). n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity: pouring oil on troubled waters or another fishy tale? Nutr Res 21: 309-341 4/ Gibney MJ & Hunter B (1993). The effects of short -and long- term supplementation with fish oil on the incorporation of n-3 polyunsaturated fatty acids into cells of the immune system in healthy volunteers. Eur J ClinNutr 47:255-259. 5)/ Holick MF & Grant WB (2014). Vitamin D status and ill health. Lancet Diabetes Endocrinol 2:273–274. 6/ Mollers.gr. 7/ Prietl B, Treiber G, Pieber TR &Amrein K (2013). Vitamin D and immune function.Nutrients 5;5(7):2502-2521. Review. 8/ Van Belle TL, Gysemans C& Mathieu C (2011). Vitamin D in autoimmune, infectious and allergic diseases: A vital player? Best Pract Res ClinEndocrinolMetab 25(4):617-632. 9/ Yaqoob P, Pala HS, Cortina-Borja M, Newsholme EA &Calder PC (2000). Encapsulated fish oil enriched in a-tocopherol alters plasma phospholipid and mononuclear cell fatty acid compositions but not mononuclear cell functions. Eur J Clin Invest 30 (3): 260-274. 10/ Γρηγοράκης Δ (2016). Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή. Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. 11/ Γρηγοράκης Δ (2017). Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας. Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. να υπάρχει, καθώς η ποσότητα της βιταμίνης D που περιλαμβάνεται στην προτεινόμενη δοσολογία λήψης μουρουνέλαιου (5ml/την ημέρα) είναι 10μg ή 400IU, η οποία υπολείπεται κατά 25% της συνιστώμενης ημε- ρήσιας διαιτητικής πρόσληψής της. Επομένως, αποτελεί μία ασφαλή και ταυτόχρονα αναγκαία διαιτητική πρόσ- ληψη, λόγω της πολύ περιορισμένης διαθεσιμότητας της βιταμίνης D στα διάφορα τρόφιμα. Συμπερασματικά, η προσθήκη στην ανθρώπινη διατροφή υψηλής ποιότητας λιπαρών, όπως είναι τα ω-3 (από ψάρια, ξηρούς καρπούς, ιχθυέλαια και μουρουνέλαιο), δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντιφλεγμονώδους προστασίας, συμβάλ- λοντας στην αποτελεσματική θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σημαντικό πλεονέκτημα του μουρουνέλαιου είναι ο συνδυασμός φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, με το δεδομένο όμως ότι πρόκειται για μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το MÖLLER’S! Η φυσική γεύση του μουρουνέλαιου MÖLLER’S είναι αναντικατάστατη σχετικά με τη διατροφική της αξία. Για ορισμένους όμως, η ιδιαιτερότητα της γεύσης αποτελεί ένα σημαντικό αντικίνητρο για την καθημερινή πρόσληψή του, οπότε συνιστάται το υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S με γεύση λεμόνι ή οι κάψουλες MÖLLER’S Forte που περιέχουν μείγμα μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου. Για τα παιδιά επίσης υπάρχει η λύση του MÖLLER’S Υγρό Tutti Frutti και των MÖLLER’S Ψαράκια – Ζελεδάκια.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=