Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #164

ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΑΡΘΡΟ του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη Η αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών επιφέρει την ελάτ- τωση της παρουσίας του αραχιδονικού οξέος (ενός ισχυ- ρού προ-φλεγμονώδους παράγοντα) στα ανοσιακά κύτταρα (Yaqoob et al. 2000). Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται μια σειρά από φλεγμονώδεις απαντήσεις, οι οποίες θα προέκυπταν λόγω του αραχιδονικού οξέος. Η πλούσια διατροφή με ιχθυέλαια και μουρουνέλαιο παρεμποδίζει ανταγωνιστικά τη διαθεσιμότητά του. Τα ω-3 στην προστασία της υγείας Σειρά ερευνών σε υγιείς ανθρώπους δείχνουν σημαντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση ω-3 λιπαρών, μέ- σω ιχθυελαίων και μουρουνέλαιου, στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Με τη χορήγηση EPA και DHA εμφανίζεται μειωμένη παραγωγή υπεροξειδίων από τα ουδετερόφιλα λευκοκύτταρα και μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως είναι η TNF-α (Calder 2001). Επίσης, συντελούν στη βελτίωση της δραστηριότητας των φυσικών κυττάρων δολοφόνων (ΝΚ) και των Τ λεμφοκυττάρων. Ταυτόχρονα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενεργοποιούν γονίδια που συμβάλλουν στην οξείδωση του λίπους και επο- μένως συμβάλλουν αποτελεσματικά και στην αντιμε- τώπιση της παχυσαρκίας. Τα διάφορα φλεγμονώδη νοσήματα χαρακτηρίζονται από τη διαταραχή της ισορροπίας των Th1/Th2 κυττάρων. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται ανισορροπία με υπεροχή των Th1 (επάγονται από το αραχιδονικό), τα οποία όμως παράγουν προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες (Gib- neyetal. 1993). Με δεδομένο ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται τα αποτελέσματα του αραχιδονικού οξέος, ενισχύουν την παρουσία των Th2 κυττάρων. Με τον 58 Τα ω-3 λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία, καθώς αποτελούν δομικά συστατικά της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Ο άνθρωπος δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα προκειμένου να συνθέσει το σημαντικό ω-3 λιπαρό οξύ, το α-λινολενικό, και επομένως πρέπει να το λαμβάνει μέσω της διατροφής. Μέσω μεταβολικού μονοπατιού, το α-λινολενικό οξύ μετατρέπεται σε άλλα ω-3 λιπαρά, όπως το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το EPA και το DHA βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στα «λιπαρά ψάρια» (π.χ. ρέγκα, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλα), στα ιχθυέλαια και φυσικά στο μουρουνέλαιο.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=