Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #159
ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 84 Ο έφηβος πρέπει να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά & αυγά. διατροφικεσ αναγκεσ στην εφηβεια Κατά την εφηβεία, ο ρυθμός ανάπτυξης του οργανισμού είναι πολύ αυξημένος και καλείται να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του μυϊκού ιστού, των οστών, του όγκου του αίματος και της έμμηνου ρύσεως. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαφοροποιείται λόγω του φύλου και των διαφορετικών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κυμαίνονται από 0,8-1γρ./ κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Ο έφηβος πρέπει να καταναλώνει ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά και αυγά. Τα λιπαρά πρέπει να καλύ- πτουν το 30% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων, με το κορεσμένο λίπος να καλύπτει λιγό- τερο από το 10% της ενέργειας αυτής. Το λίπος είναι απαραίτητο, αλλά σε ισορροπημένες ποσότητες, καθώς χαμηλό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, άρα και σε προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, διαιτολόγια πλούσια σε λιπαρά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα παχυσαρκίας. Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Μεγάλη έμφαση κατά την περίοδο της εφηβείας πρέπει να δίνεται στη διατροφική επάρκεια σιδήρου, ιδιαίτερα στα κορίτσια, καθώς έφηβες με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και αυξημένες ανάγκες αίματος κατά την έμμηνο ρύση ή κοπέλες που ακολουθούν ακραίες δίαιτες αδυνατίσμα- τος μπορούν εύκολα να οδηγηθούν στην εμφάνιση σιδη- ροπενικής αναιμίας. Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι κυρίως, το συκώτι και το κόκκινο κρέας. Η άσκηση και η συμμετοχή σε σπορ έχουν ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό και αποτελούν αντίδοτο στον καθιστικό τρόπο ζωής που είναι συνυφασμένος με την πολύωρη τηλεθέαση, τη χρήση υπολογιστή ή κινητού και τα συχνά « τσιμπολογήματα » . Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι, όπως πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά και τρόφιμα τύπου fast food, είναι δυστυχώς ιδιαίτερα αυξημένη. Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού και να αποτελείται από υδα- τάνθρακες από φρούτα και δημητριακά, πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά, αλλά και φυτικά λιπαρά. Η προσθήκη πολυακόρεστων λιπαρών κρίνεται ευεργετική, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ενα μεγάλο πρόβλημα των εφήβων είναι η ακμή και τρόφιμα όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και οι ξηροί καρποί έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για την εμφάνισή της. Ο έφηβος πρέπει να εισάγει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα και λαχανικά, προμηθεύοντας έτσι τον οργανισμό του με πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη C, E, σελήνιο, καρροτενοειδή, πολυφαινόλες και άλλα.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=