Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #159

ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 82 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Τους ίδιους ρυθμούς των κοινωνικών και διατροφικών αλλαγών, φαίνεται ότι ακολουθούν και οι έφηβοι. Η τεράστια εξάπλωση του «μοντέλου Macdonald’s» αντικατοπτρίζει την έμφαση που δίνεται στην ποσότητα και στην ταχύτητα. Το τίμημα όμως, είναι η έκπτωση της ποιότητας των προϊόντων και η απώλεια του ενδιαφέροντος για ειδικά προϊόντα με ιδιαίτερες ιδιότητες. Τα μηνύματα της διαφήμισης έχουν ασύγκριτα πιο ισχυρή ικανότητα διείσδυσης και επιρροής από τις παρεμβάσεις των φορέων υγείας και διαμορφώνουν στα παιδιά, τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η παχυσαρκία, στους εφήβους και στα παιδιά αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα. Σε μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / τμήμα Διατροφής του ανθρώπου (Διατροφή – άσκηση & παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες), που παρουσιάσαμε με άλλους επιστήμονες στις 28/02/2010, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου Σαλαμίνα, ποσοστό εφήβων 40,2% (4.876 παιδιά από 117 σχολεία και 2.364 γονείς) βρέθηκαν να έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Επίσης τα αγόρια έχουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας σε σχέση με τα κορίτσια. Όσον αφορά στη σίτιση των παιδιών, φαίνεται πως σε ποσοστό 90% η μητέρα αναλαμβάνει τη διατροφή τους. Οι γονείς δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας και των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών των παιδιών τους. Πρέπει να σχεδιαστούν στρατηγικά προγράμματα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας από τους φορείς υγείας, τον κρατικό μηχανισμό, καθώς και τα σχολεία, στα οποία η διατροφή θα πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα σε όλες τις τάξεις. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί επίσης μείζον κοινωνικό πρόβλημα που –εκτός των άλλων προβλημάτων– προσθέτει ανεπιθύμητες θερμίδες. Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που το σύγχρονο marketing εισάγει σταδιακά το αλκοόλ στη ζωή των παιδιών (αναψυκτικά χωρίς αλκοόλ ή με μικρή ποσότητα) και που σιγά σιγά προδιαθέτουν τον νέο να μεταπηδήσει από το αναψυκτικό στο ποτό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. (Ερευνητικό Πανε- πιστήμιο Ινστιτούτο Ψυχικών Υγιεινής), οι 15χρονοι μαθητές στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες 38 χώρες της μελέτης HBSC/WHO, καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά, μεθούν λιγότερο και κάνουν χρήση κάνναβης σε χαμηλότερο ποσοστό. Εντούτοις, είναι υψηλότερο το ποσοστό παχυσαρκίας σε άτομα που παραλείπουν συχνά το πρωινό, πα- ρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση και κατα- ναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά σε υψηλότερο ποσοστό, απ' ότι ο μέσος όρος. 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=