Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #159

€ 66 Τα μαλλιά αποτελούν καθρέφτη της συνολικότερης υγείας του οργανισμού. Με βάση το φυσιολογικό κύκλο ζωής των μαλλιών, υπολογίζεται ότι χάνονται 100 τρίχες την ημέρα. Τι συμβαίνει όμως το φθινόπωρο και τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο; Tους μήνες Οκτώβρη & Νοέμβρη οι θύλακες «συντονίζονται» στο τελικό στάδιο κατά το οποίο τα μαλλιά πέφτουν για να αναπτυχθούν καινούρια. Στη φάση αυτή της «ανανέωσης» της τρίχας, η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία του θύλακα της τρίχας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Α Ρ Θ Ρ Ο της Ήβης Παπαϊωάννου / Η Ήβη Παπαϊωάννου είναι MS, RDN Corporate Dietitian της Power Health Τα πολύτιμα συστατικά για υγιή μαλλιά «Βασίλισσες» πρωτεΐνες: Δομούν τις ίνες των μαλλιών. Με τη σειρά τους τα εξειδικευμένα θειούχα αμινοξέα, L- μεθειονίνη και η L- κυστεΐνη αποτελούν τη βάση της σημαντικότερης πρωτεΐνης των μαλλιών, της κερατίνης. Όσοι δεν καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως ηλικιωμένοι, χορτοφάγοι ή όσοι ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, ενδέχεται να έχουν εύθραυστα, αφυδατωμένα μαλλιά και αυξημένη απώλεια τριχών. «Ορχήστρα» των βιταμινών Β: Απαραίτητες για το μεταβολισμό των συστατικών των τροφών. Ξεχωρίζει η βιοτίνη, μειωμένη πρόσληψη της οποίας οδηγεί σε μαλλιά που ξεριζώνονται εύκολα. Τα σιτηρά ολικής άλεσης, όπως το κεχρί, και τα προϊόντα τους αποτελούν πλούσιες πηγές των βιταμινών. Αντιοξειδωτικές βιταμίνες: Οι βιταμίνες C και Ε προστατεύουν τα μαλλιά από τις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα τους χαρίζουν ελαστικότητα. Θα τις βρει κανείς στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά. Συστατικά για λαμπερό χρώμα: Η τριάδα των συστατικών ψευδάργυρος, σελήνιο & χαλκός εξασφαλίζουν λαμπερό χρώμα σε ταλαιπωρημένα μαλλιά. Θα τα βρει κανείς σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στους ξηρούς καρπούς. «Κλειδί» για την ψαλίδα: To πυρίτιο συμμετέχει, μαζί με τις πρωτεΐνες, στο σχηματισμό και στην ελαστικότητα της τρίχας, περιορίζοντας την εμφάνιση της ψαλίδας. Σίδηρος «ο απαραίτητος»: Απαραίτητος για τη μεταφορά όλων των θρεπτικών συστατικών στο θύλακα. Μειωμένη λήψη των καλών πηγών του (κόκκινο κρέας, πουλερι- κά, ψάρι) ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια μαλλιών. Εξίσου σημαντικά είναι: το «θειούχο» MSM, η βιταμίνη Α, και τα καλά πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά. O ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής O σύγχρονος ρυθμός ζωής και η ποιότητα του φαγητού, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την καθημερινή πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών που αναφέρθηκαν. Ευτυχώς όμως τυχόν ελλείψεις είναι αναστρέψιμες όταν γίνει συστηματική κάλυψη των διατροφικών κενών. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην εποχική τριχόπτωση είναι ακριβώς αυτός. Να μειώσουν δηλαδή της επι- πτώσεις του τελικού σταδίου απώλειας των μαλλιών, εφοδιάζοντας παράλληλα το θύλακα για τη δημιουργία νέων, δυνατών και λαμπερών μαλλιών. Βιβλιογραφία: ● Finner AM et al. Dermatol Clin. 2013. ● Goldberg LJ et al. Clin Dermatol. 2010. ● Jensen GL et al. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2002.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=