Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #157

72 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C παίζουν επίσης διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα, γιατί τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας και διατηρεί τη σφριγηλότητά της. Άλλες τροφές που τονώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας είναι το μου- ρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί ), το κοτό- πουλο, το γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα μήλα, το σπανάκι, τα καρότα και το αβοκάντο. Οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας επειδή είναι πηγή λιπαρών οξέων, ενώ περιέχουν και άφθονες φυτικές ίνες που διευκολύνουν την πέψη και την αποβολή των τοξινών. Επίσης, τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «διουρητικά», αγγούρι, σέλινο, κρεμμύδια, σπαράγγια, ροφήματα (πράσινο τσάι κτλ.) συνιστώνται για την αποτροπή της κυτταρίτιδας, με το δεδομένο ότι μειώνουν το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών. Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται Όταν είναι κανείς υπέρβαρος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει κυτταρίτιδα. Υπάρχουν υπέρβαρα άτομα που δεν έχουν κυτταρίτιδα και αδύ- νατα που έχουν. Αλλά το υπερβολικό λίπος, ειδικά γύρω από τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς, θα κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται ακόμα πιο αντιαισθητική. Είναι σημαντικό επομένως να διατηρείται το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και να καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά τρόφιμα. Επεξεργασμένα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα λουκάνικα, το τυρί, τα μπισκότα και τα κέικ είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή. Συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα όπως αλάτι και γλυκαντικά, τα οποία υπερφορτώνουν τον οργανισμό με τοξίνες. Συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, γιατί και τα δύο προκαλούν τοξίνες στον οργανισμό και επιπλέον το αλκοόλ περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Και τέλος ενδείκνυται ο περιορισμός της κατανάλωσης της ζάχαρης (και των τροφών στις οποίες εμπεριέχεται όπως τυποποιημένα δημητριακά, ζυμαρι- κά, επιδόρπια γιαουρτιού, κτλ) γιατί μειώνει την παραγωγή του κολλαγόνου. 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=