Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #156
80 ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Αποτρεπτικό του άγχους και τονωτικό του νευρικού συστήματος. Προστατευτικό ζωτικών οργάνων, όταν γίνεται θερα- πευτική αγωγή µε κορτιζονούχα φάρμακα. Επιβοηθητικό σε υποθερµιδικές δίαιτες αδυνατίσματος. Το Γάµα- λινολεϊκό οξύ (ΓΛΟ-GLA) μπορεί να ελαττώσει τις φλεγμονές, τους μυϊκούς πόνους, τις νευραλγίες και τους πόνους της περιόδου (Ηunser/1987). Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επί χρόνιων πόνων στις αρθρώσεις, αντί των βαριών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, για την αποφυγή των παρενεργειών που αυτά επιφέρουν. Η καλύτερη μορφή ΓΛΟ σε συμπλήρωμα είναι αυτή που προέρχεται από λάδι νυχτολούλουδου, και µε αυτή τη μορφή μετατρέπεται σε προσταγλανδίνες (µε τη βοήθεια των βιταμινών Ε, C, B), οι οποίες και έχουν ευνοϊκή επίδραση σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, προεμμηνορροϊκά σύνδρομα και στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, προστατεύει το συκώτι και τις αρτηρίες των αθλητών που χρησιμοποιούν αναβολικές ουσίες. Άλλα συμπληρώματα λιπαρών οξέων είναι: τα ειδικά λιπαρά οξέα [µε σημαντικότερα το αραχιδονικό οξύ, το λινολεϊκό (LA), το εικοσιπενταενοϊκό (EPA), το εικοσιδυαπενταενοϊκό (DPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό (DHA), που όλα τους μετατρέπονται σε προσταγλανδίνες, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT) το ωμέγα-3 που συναντάται κυρίως στο σολωµό και βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλοφο- ρικού συστήματος και της αερόβιας ικανότητας. Πρωτεΐνες Η πρωτεΐνη είναι ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων στα γυμναστήρια και όχι μόνο. Είναι το δομικό συστατικό των μυών και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη των ασκουμένων. Ακόμα και κάποιος που κάνει δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη όχι για να φτιάξει νέο μυϊκό ιστό, αλλά για να διατηρήσει και να μη μειώσει τον ήδη υπάρχοντα. Η συνήθης μορφή της πρωτεΐνης είναι σε σκόνη και σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Συμπυκνωμένος τύπος ορού γάλακτος με πρωτεΐνη (πρωτεΐνη όγκου): Έχει μικρές ποσότητες υδατανθρά- κων, λίπους και λακτόζης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτό το είδος των πρωτεϊνών ορού γάλακτος διότι μπορεί να περιέχει πλήρη ποσότητα της λακτόζης στη σύνθεσή του. Είναι αποτελεσματικό για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα. Το συμπύκνωμα αυτού του τύπου έχει στοιχεία που επιταχύνουν τη διαδικασία του αναβολισμού. Καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος (πρωτεΐνη γράμ- μωσης): Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη και λιγότερο από 1% λακτόζη. Έχοντας την πιο ταχεία απορρόφηση, ενδείκνυται για την αναγέννηση των μυών και καταναλώνεται αμέσως μετά την προπόνηση. Υδρολυμένος τύπος πρωτεΐνης ορού γάλακτος: Αυτή η πρωτεΐνη είναι έτοιμη να απορροφηθεί λόγω της διάσπασης των μορίων της που έγιναν κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης, και έτσι καθίσταται πολύ πιο γρήγορη η πέψη της. Είναι μια εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργίες σε ζωικές πρωτεΐνες.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=