Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #154

Τι να αποφεύγουν οι ασθενείς Οι ασθενείς από αυτοάνοσο νόσημα καλό είναι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, από την οποία πρέπει να λείπουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τεχνητά χρώματα/γεύσεις/γλυκαντικά, τα συντηρητικά, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), η βουτυλική υδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλικό τολουόλιο υδροξυλίου (ΒΗΤ), οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, τα τρανς λιπαρά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη και τη γλουτένη και το κρέας που δεν είναι βιολογικό. Επίσης στους πάσχοντες που λαμβάνουν κορτιζόνη, να θυμάστε πάντα να τους συμβουλεύετε να αποφεύγουν το αλάτι και τα τρόφιμα στα οποία αυτό κρύβεται (συσκευασμένα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα κλπ.) και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Προτείνετε στους ασθενείς Από τη στιγμή που ο ασθενής τρώει σωστά, συστήστε του να αποτοξινώνει τον οργανισμό του αποφεύγοντας και τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Συστήστε του βιολογικά σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα φροντίδας του δέρματος, αρώματα, κολόνιες, προϊόντα καθαρισμού κλπ. Συστήστε του επίσης να κινείται (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορό, γιόγκα), καθώς το λεμφικό σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να υπάρχει κυκλοφορία. Σε όσους χορηγείτε κορτιζόνη, υπενθυμίστε τους να ελέγχουν τακτικά και το σάκχαρό τους, καθώς η κορτιζόνη ενδέχεται να αποδιοργανώνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Σε περιόδους έξαρσης ιών και λοιμώξεων οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά , μπορούν να θωρακιστούν με συμπληρώματα διατροφής σιδήρου, φυλλικού οξέος, ηλεκτρολυτών καθώς και με πολυβιταμίνες. 76 / Η Ειρήνη Γεωργάτου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, καθηγήτρια Σιβιτανιδείου Σχολής, irenegeorgatou@gmail.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=