Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #154

Ελαϊκά λιπαρά οξέα: Λαμβάνονται από το παρθένο –κατά προτίμηση– ελαιόλαδο, τις πράσινες και τις μαύρες ελιές. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο: Οι βιταμίνες υποστηρίζουν την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά το πάγκρεας να παράγει τα ένζυμα για να αφομοιωθούν οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Βιταμίνη C: Συνδέεται με την αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, τις πιπεριές και στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι. Για να γίνουν τα λαχανικά πιο ελκυστικά, συστήστε στους ασθενείς να τα προσθέσουν σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες ή να πίνουν ένα ποτήρι χυμού ντομάτας ή άλλων λαχανικών. Βιταμίνη D: Ο σολομός αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος, θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. (Η καλύτερη πηγή είναι ο ήλιος, αλλά πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. προκαλούν φωτοευαισθησία.) Καρότα: Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, β-καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Κρεμμύδι και σκόρδο: Περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Μηλόξυδο: Διεγείρει το υδροχλωρικό οξύ, το οποίο απαιτείται για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες και να ενεργοποιήσει τα ένζυμα. Συστήστε στον ασθενή σας να τρώει αργά για να επιτρέψει στα φυσικά ένζυμα που υπάρχουν στη σίελο να λειτουργήσουν στους υδατάν- θρακες, γιατί η πέψη τους ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα. Προβιοτικά: Η υγιής εντερική χλωρίδα μειώνει την παραγωγή αντισωμάτων και την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά επομένως βοηθούν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην επίτευξη της φυσιολογικής ανοσο-ανοχής. Ψευδάργυρος: Βρίσκεται στο συκώτι, το βόειο κρέας, το αρνί και συνεργάζεται με την πρωτεΐνη του κρέατος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου. Κατά τους χειμερινούς μήνες, συστήστε χειμωνιάτικα κολοκυθάκια, λαχανικά, βατόμουρα κ.ά. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται κυρίως σε όλα τα λιπαρά ψάρια. Συστήστε τα μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, πέστροφα (στα οποία μειώνεται ο κίνδυνος επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα). Σε μικρότερη περιεκτικότητα βρίσκονται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, π.χ. γλιστρίδα και άγρια χόρτα, και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα). ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ / ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ 74 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=