Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #149

79 H υπόθεση «ωμέγα» Τα δύο πρώτα πράγματα που έρχονται στο νου είναι η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά. Τελικά όμως πρέπει να τρώμε λιπαρά ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; Ποια είναι καλά λιπαρά και ποια όχι; Αναμενόμενο να αναρωτιόμαστε μετά από 60 χρόνια σκληρής προπαγάνδας ενάντια στα διατροφικά λίπη και της προώθησης συνθετικά παρασκευασμένων λιπαρών ως υγιεινά. Ονομασίες, όπως ωμέγα 3 λιπαρά, ωμέγα 6, κορεσμένα κλπ., έχουν δημιουργήσει σύγχυση στο κοινό και καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε την υπόθεση «ωμέγα». Πρόκειται για ονομασίες που αφορούν διαφορετικά μόρια λιπαρών ανάλογα με τη μοριακή τους δομή και μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε 5 κύριες κατηγορίες:  Τα ωμέγα-3 είναι λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, τα βρίσκουμε όμως και σε φυτικές πηγές, όπως στο λινέλαιο, στα καρύδια, στα φύκια κ.ά.  Τα ωμέγα-6 βρίσκονται κυρίως σε σπόρους και ξηρούς καρπούς.  Τα μονοακόρεστα αφορούν τα ωμέγα-9 και τα ωμέγα-7 λιπαρά. Αυτά τα βρίσκουμε σε φυτικά έλαια, με κύρια πηγή το λάδι ελιάς, τους ξηρούς καρπούς αλλά και κάποιες τροφές ζωικής προέλευσης.  Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές, υπάρχουν όμως και σε έλαια φυτικής προέλευσης, όπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο από κακάο, τα μακαντάμια κ.ά.  Τα τρανς λιπαρά, που αν και υπάρχουν στη φύση, στην πλειοψηφία τους αφορούν συνθετικής προέλευσης λιπαρά που βέβαια καλό είναι να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. των Μυρτώς Σκοτίδα & Δημήτρη Τσουκαλά Όσο περισσότερο βελτιώνεται η ανα- λογία μεταξύ ωμεγα-3 και ωμεγα-6 λιπαρών στη διατροφή, πλησιάζοντας προς την ιδανική αναλογία 1:1, τόσο περισσότερο μειώνεται η θνησιμότητα λόγω καρδιακών παθήσεων.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=