Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #145
66 Η κατανάλωση του πράσινου καφέ καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους, θηλάζουσες γυναίκες και από ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση. Επίσης, προτείνετε τη συμβουλή γιατρού πριν από τη χορήγηση συμπληρώματος πράσινου καφέ σε ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, σε ασθενείς με αγχωτικές και αιμορραγικές διαταραχές, διαβήτη, διάρροια, γλαύκωμα, καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Κατεχίνες πράσινου τσαγιού Οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camelia sin- ensis. Το πράσινο τσάι διαφοροποιείται από άλλα είδη τσαγιού, καθώς δεν υφίσταται ζύμωση και παράγεται μετά από βρασμό σε ατμό σε υψηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση και έτσι μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), η οποία είναι και η πιο άφθονη στο πράσινο τσάι, δείχνει να μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Δεν μπορεί να συμβάλλει όμως στη διατήρηση της απώλειας του βάρους. Οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού είναι γενικά καλά ανεκτές από τους περισσότερους ενήλικες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αν το πράσινο τσάι λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία (125-250mg/ημέρα). Προσοχή: Έχουν αναφερθεί ηπατικές βλάβες με τη λήψη εκχυλίσματος πρά- σινου τσαγιού. Πηγές: Εγχειρίδιο συμπληρωμάτων διατροφής για τους επιστήμονες της υγείας, Αγγελική Προδρομίδη, « Φαρμακευτικός Κόσμος » , 2012 webmd.com / Η Αναστασία Σαράφη είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Φαρμακευτικού Κόσμου, a.sarafh@f-kosmos.gr
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=