Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #143

67 Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, καταγράφονται 8 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ είναι πλέον σαφές ότι τα γονίδια ενοχοποιούνται μόνο για το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου. Όλοι συμφωνούν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στην προστασία έναντι της νόσου, ακόμη και σε ποσοστό που αγγίζει το 35%, σύμφωνα με τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ο οποίος προσθέτει ότι όλο και περισσότερες μελέτες στοιχειοθετούν το ρόλο των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου. Ο ρόλος κλειδί των αντιοξειδωτικών Ολοένα και πιο συχνά ακούμε ότι η καθημερινή χρήση αντιοξειδωτικών θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι του καρκίνου αλλά και να βοηθήσει όσους ήδη έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο και ακολουθούν κάποια αντικαρκινική αγωγή. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και το κρέας. Αυτά τα φυτοχημικά δρουν ενάντια σε συγκεκριμένα μόρια οξυγόνου, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία μπορούν να βλάψουν το DNA και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Κοινά αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και Ε, τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, το σελήνιο και το β-καροτένιο. Οι επιστήμονες λένε ότι αν η πρόσληψη αυτών των αντιοξειδωτικών γίνεται μέσω της διατροφής, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τυχόν αλληλεπιδράσεις. Αν πρόκειται όμως για συμπληρώματα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ολέθρια για την υγεία τους. Πολλά συμπλη- ρώματα διατροφής μπορεί να παρεμβαίνουν στις αντικαρκινικές αγωγές, συνεπώς δεν θα πρέπει ο ασθενής να λαμβάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τον παρακολουθεί.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=