Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #136
ôåêìçñßùóÝ ôï 62 έρευνα - επιμέλεια: βασίλης μπιρλιράκης θεια πρόληψης του καρκίνου, η χρήση ροφημάτων από πράσινο τσάι είναι περισσότερο αποτελεσματική από καμία παρέμβαση;». Ως φαρμακοποιοί, οφείλουμε να απαντήσουμε τεκμηριωμένα στο ερώ- τημα του ασθενή και όχι απλά να του παραθέσουμε μια πληροφορία την οποία διαβάσαμε σε ένα βιβλίο ή μία μόνο μελέτη. Για να απαντήσουμε τεκμηριωμένα, θα πρέπει να μελετήσουμε το σύνο- λο των κλινικών δοκιμών που έχουν γίνει επί του ζητήματος, κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό από ένα και μόνο άτομο. Για το λόγο αυτό, ανα- ζητούμε την τεκμηριωμένη αυτή πληροφόρηση σε βάσεις δεδομένων, όπως το Cochrane Collaboration (Ίδρυμα για την Τεκμηριωμένη Πληρο- φόρηση στο Χώρο της Υγείας), στις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε τέτοιες ανασκοπήσεις κλινικών μελετών. Πράγματι, στο Cochrane Collaboration υπάρχει δημοσιευμένη μια ανα- σκόπηση 51 κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άτομα. Από τις μελέτες αυτές, οι 27 ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καρκίνου του πεπτι- κού συστήματος, οι πέντε τη σχέση με τον καρκίνο του μαστού, άλλες πέντε με τον καρκίνο του προστάτη και οι υπόλοιπες τη σχέση με άλλες μορφές καρκίνων. Το συμπέρασμα που εξάγουν οι συγγραφείς της ανασκόπησης είναι το εξής: «Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανασκόπηση είναι ανεπαρκή και αντικρουόμενα. Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε συ- στάσεις σχετικά με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού για την πρόληψη του καρκίνου. Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, καθώς οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάστηκαν πραγματοποιήθηκαν στην Ασία, όπου η κατανάλωση πρά- σινου τσαγιού είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Η πόση πράσινου τσαγιού σε τακτική βάση και σε μέτριες ποσότητες φαίνεται να είναι ασφαλής». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τελική κλινική απόφαση δεν μπορεί να βασί- ζεται μόνο στα τεκμήρια, αλλά είναι σύζευξη τεκμηρίων, κλινικής εμπει- ρίας του θεραπευτή και ιδιαιτεροτήτων του ασθενή. Το τσάι είναι από τα πλέον διαδε- δομένα ροφήματα παγκοσμίως. Ο τρόπος με τον οποίο πίνεται, αλλά και η ποσότητα που καταναλώνε- ται, διαφέρει από τόπο σε τόπο, ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβα- θρο και τις συνήθειες του πληθυ- σμού. Από το φυτό Camellia Sinensis παρασκευάζονται τρεις βασικές μορφές τσαγιού: το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι και το Oolong. Σχε- δόν το 75% της παγκόσμιας σο- δειάς μετατρέπεται σε μαύρο τσάι, το 21-23% σε πράσινο τσάι και το 2% σε Oolong. Στο τσάι του Camellia Sinensis πε- ριέχονται πολυφαινόλες και, πιο συγκεκριμένα, μια υποομάδα που ονομάζονται κατεχίνες. Οι κατεχί- νες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει διατυπωθεί η άποψη πως οι πολυφαινόλες που βρίσκο- νται στο πράσινο τσάι έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και, επομένως, έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου. Το ερώτημα που θέτει ο ασθενής θα πρέπει να το μεταμορφώσουμε σε κλινικό ερώτημα. Επομένως, θα μπορούσε να διατυπωθεί με την εξής μορφή: «Στην προσπά- Άκουσα ότι, αν πίνω καθημερινά πράσινο τσάι, δεν θα πάθω καρκίνο Η υπεραξία της υπηρεσίας φαρμακευτικής πληροφόρησης δεν προκύπτει μόνο από την πληροφορία, αλλά κυρίως από το βαθμό τεκμηρίωσής της. www.cochrane.org Boehm K, Borrelli F, Ernst E, Habacher G, Hung SK, Milazzo S, Horneber M. (2009). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=