Εφαρμογή από τον Πειραιά του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για διάθεση φαρμάκων από τα Νοσοκομεία σε χρονίως πάσχοντες και ανήμπορους, ξεκινά από την Τρίτη 25/1, στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί του Πειραιά επιμείνουν στην απόφασή τους να κρατήσουν κλειστά τα φαρμακεία.
Ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που δεν επέλθει η συμφωνία, εξετάζεται η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η στάση των φαρμακοποιών της Αττικής θα διαμορφωθεί κατά τη σημερινή γενική συνέλευσή.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, τα φαρμακεία των τριών δημόσιων Νοσοκομείων του Δήμου (Τζάννειο, Γενικό Νίκαιας και Μεταξά) θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι 8 πμ - 3 μμ.
Την ίδια στιγμή πάντως, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.) Ειρήνη Τσικαλάκη υποστήριξε στον ΣΚΑΪ: "Τα φαρμακεία των νοσοκομείων αδυνατούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους".
Εν τω μεταξύ «ανεύθυνη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών την προειδοποίηση Λοβέρδου προς τους φαρμακοποιούς ότι, εάν προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία διατηρούν χρέη προς τον κλάδο τους, τότε θα θέσει από σήμερα στη διάθεση των ασφαλισμένων τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
«Πριν επιδοθεί σε λεονταρισμούς ο κ. Λοβέρδος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), «όφειλε να γνωρίζει πως, πέρα από τα τεράστια κενά στελέχωσης, 12 νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν κανέναν απολύτως φαρμακοποιό... πως όλα τα νοσοκομειακά φαρμακεία διαθέτουν αποθέματα φαρμάκων που μετά βίας επαρκούν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Το πυροτέχνημα του κ. Λοβέρδου είναι βέβαιο πως θ' αντέξει 2-3 ώρες και θα ταλαιπωρήσει αφάνταστα χιλιάδες ασθενείς που θα προστρέξουν στα νοσοκομεία και θα επιβαρύνουν τη λειτουργία τους».
Ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος διαπίστωσε επίσης ότι στον Πειραιά από τα 500 φαρμακεία διημερεύουν μόνο 16. Έτσι, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα διημερεύει το 20% των φαρμακείων, δηλαδή 50 επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι με απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ για την εξόφληση των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για το μήνα Γενάρη (σημ: !!!).
Επίσης, ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πηγές: Βήμα, ΣΚΑΪ, Ελευθεροτυπία
Από το portnet.gr (24/1/2011):
"Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στ. Χρήστου, τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, θα είναι πλέον 100 αντί για 16.
Πρόκειται για μια απόφαση, που έχει ουσιαστική και συμβολική σημασία. Ουσιαστική καθώς έρχεται να απαντήσει στο πραγματικό πρόβλημα που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, να κλείσουν για όλη την βδομάδα τα φαρμακεία των μελών του, πράγμα που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε συμφόρηση στα φαρμακεία των νοσοκομείων τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση.
Αλλά και συμβολική καθώς είναι η πρώτη απόφαση πανελλαδικά (!) από Περιφερειάρχη – για την ακρίβεια Αντιπεριφερειάρχη – που κάνει χρήση των «υπερεξουσιών» που του δίνει ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας. Μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ μπορεί να θεωρηθεί και ως crash test, για τις πολιτικές αντοχές του νέου θεσμού".