Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι η ουσία που ευθύνεται για το "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου". Αλήθεια!


Από τον
Μανώλη Μιτάκη,
φαρμακοποιό


Ο Τσάκι Τ., 52 ετών, λατρεύει τις πολεμικές τέχνες. Όσο ζούσε στην Κίνα, δεν παρέλειπε να γυμνάζεται τακτικά. Ο Τσάκι μετανάστευσε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά πριν από ένα χρόνο. Η καλοσύνη του, η εργατικότητά του και η υπομονή του τον έκαναν γρήγορα αγαπητό στη γειτονιά. Ο Τσάκι βρήκε και ένα γυμναστήριο όπου δίδασκε πολεμικές τέχνες. Μετά το γυμναστήριο πήγαινε καθημερινά στο καινούργιο κινέζικο εστιατόριο που άνοιξε στη γειτονιά. Το εστιατόριο μάλιστα έκανε και αποστολή φαγητών στο σπίτι, κάτι που ο Τσάκι εκτιμούσε δεόντως, γιατί η καλή κινέζικη κουζίνα του είχε λείψει. Για τις ανάγκες της προπόνησης, ο Τσάκι προμηθευόταν από το φαρμακοποιό του ένα πολυβιταμινούχο με –τι άλλο;– ginseng!

Μια μέρα ο Τσάκι έφερε κινέζικο φαγητό στο φίλο του το φαρμακοποιό για να τον κεράσει. Ο Τσάκι εκμυστηρεύτηκε στο φαρμακοποιό του ότι το τελευταίο διάστημα ένιωθε έντονους πονοκεφάλους. Είχε επισκεφθεί πολλούς γιατρούς, τα παυσίπονα έδιναν κι έπαιρναν και πολλές φορές του έλεγαν ότι η αιτιολογία είναι ψυχοσωματική. Όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει, ο φαρμακοποιός ρώτησε με πολύ ευγενικό ύφος:

- Τσάκι, μήπως μου κρύβεις κάτι;

Ο Τσάκι του απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα νοιώθει ότι καίγεται όλο του το σώμα, αλλά το «πολεμάει» με ένα κινέζικο βότανο και γι? αυτό ντράπηκε να τα πει όλα στο γιατρό και το φαρμακοποιό. Τότε ο φαρμακοποιός είπε με ξερό και επιτακτικό ύφος:

- Τσάκι να μην τρως κάθε μέρα σε κινέζικα εστιατόρια σαν κι αυτό, εάν δε θέλεις να έχεις συχνούς πονοκεφάλους. Το κατάλαβες ή μιλάω κινέζικα;

Γιατί ο φαρμακοποιός έδωσε αυτή την... εμπαθή απάντηση για τα κινέζικα εστιατόρια στον Τσάκι;

 

Απάντηση

Ο Τσάκι Τ. πάσχει από το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου. Πρόκειται για ένα φαρμακολογικό και όχι αλλεργικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στο γλουταμινικό μονονάτριο που χρησιμοποιείται συχνά στην κινέζικη μαγειρική. Η ουσία αυτή προκαλεί ένα δοσοεξαρτώμενο σύνδρομο με καυσαλγίες σε ολόκληρο το σώμα, αίσθημα συμπίεσης στο πρόσωπο και θωρακικό άλγος. Η δόση πρόκλησης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Η λύση του προβλήματος έγκειται στην αποφυγή της συστηματικής λήψης της ουσίας αυτής.

Πηγή: Merck Manual, σελ. 1123