Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Νέες τεχνικές ενάντια στην γήρασνη του δέρματος


της Χριστίνας Παπασταθοπούλου




Ένας φόβος υπάρχει πάντα µέσα στο µυαλό των περισσότερων γυναικών, ειδικά όταν αυτές µπαίνουν στη δεκαετία των σαράντα. Ένα άγχος που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και το οποίο έχει να κάνει µε την εξωτερική τους εµφάνιση, αφού είναι κοινό µυστικό ότι οι πρώτες ρυτίδες σε πολλές προκαλούν κρίσεις πανικού και σε άλλες κρίσεις µελαγχολίας. Υπάρχει βέβαια και µια µερίδα γυναικών (λίγες σύµφωνα µε τις µελέτες) που το φόβο αυτό τον αντιµετωπίζουν µε ψυχραιµία, µε σκέψη και µε άφθονη ψυχική περισυλλογή.


Όπως και να ΅χει, όµως, θα ήταν ψέµατα αν λέγαµε ότι οι αλλαγές του δέρµατος των γυναικών τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώµα, δεν επηρεάζουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή τους. Το µυστικό αντιµετώπισης όλης αυτής της αλλαγής, που οι γυναίκες σε κάποια ηλικιακή χρονική στιγµή της ζωής τους θα τη συναντήσουν, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι να την κοιτάξουν «πρόσωπο µε πρόσωπο», να δεχθούν την πραγµατικότητα, να αποδεχθούν το γεγονός ότι τα χρόνια περνούν -όσο και αν αυτό µας πικραίνει- και να προσπαθήσουν µε διάφορους τρόπους (σήµερα υπάρχουν πολλοί) να µειώσουν -αφού να εξαφανιστούν δε γίνεται- τα σηµάδια του χρόνου, εάν βέβαια το επιθυµούν.
Η γήρανση του δέρµατος, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, είναι ένα φαινόµενο που καθορίζεται γονιδιακά και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή µείωση της ικανότητας του δέρµατος να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις µεταβολές που συµβαίνουν µε το πέρασµα των χρόνων.
Διακρίνεται στην ενδογενή (στη φυσιολογική µε το πέρασµα των χρόνων) και στην εξωγενή (φωτογήρανση).
Μέσα από αυτό το άρθρο θα θέλαµε να συµβάλουµε στην ενημέρωση των γυναικών για τους λόγους και τις αιτίες που το δέρµα τους από κάποια ηλικία και µετά παρουσιάζει αλλαγές, αλλά και για τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να προλάβουν ή να αντιµετωπίσουν αυτές τις αλλοιώσεις.

Μέθοδοι

Οι ιατρικοί τρόποι παρέµβασης για ανανέωση και αναζωογόνηση του δέρµατος τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ. Έτσι, εκτός από τις χειρουργικές µεθόδους, πλέον νέες τεχνικές µη επεµβατικές έχουν ριχτεί στη µάχη της αντιγήρανσης. Σύµφωνα µε µια πρόσφατη µελέτη, από τα 11 εκατοµµύρια Αµερικανούς που επισκέφθηκαν πέρυσι τον ειδικό, µόλις 2 από αυτά οδηγήθηκαν στο χειρουργείο. Οι µέθοδοι χωρίς νυστέρι, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, είναι αποτελεσµατικές και χωρίς παρενέργειες ενώ οι πιο γνωστές από αυτές είναι:

- Xηµικό πήλινγκ ή αλλιώς χηµική αποφλοίωση

Η µέθοδος αυτή γίνεται µε την εφαρµογή µίας ή περισσότερων χηµικών ουσιών που έχουν αποτέλεσµα την καταστροφή της επιδερµίδας ή και τµήµατος του χορίου και την ανάπλαση νέου επιδερµικού και χοριακού ιστού. Το χηµικό πήλινγκ χωρίζεται σε επιφανειακό (αφορά µόνο την επιδερµίδα), µεσαίο (φτάνει µέχρι και το πάνω τµήµα του δικτυωτού χορίου) και βαθύ (φτάνει µέχρι το µέσο τµήµα του δικτυωτού χορίου). Με τη µέθοδο αυτή το δέρµα γίνεται πιο λαµπερό και πιο νεανικό, ενώ µπορεί να επιτευχθεί και µια απάλυνση των λεπτών ρυτίδων του προσώπου.

- Μεσοθεραπεία

Μια µέθοδος, η φιλοσοφία της οποίας είναι να δώσει «τροφή» στην επιδερµίδα, µε στόχο την τόνωση και την ενίσχυση των ινών του κολλαγόνου, βελτίωση του χρώµατος και της υφής του δέρµατος. Η εφαρµογή της είναι ενέσιµη, γίνεται ενδοδερµικά και δεν είναι επώδυνη. Τα υλικά που εγχύονται είναι πολυβιταµίνες Α, C, D, E και υαλουρονικό οξύ. Γυναίκες που έχουν χρησιµοποιήσει αυτή τη µέθοδο έχουν µείνει πολύ ευχαριστηµένες από τη λάµψη και την ανανέωση που παρουσιάζει το δέρµα τους, κάποιες µέρες µετά τη θεραπεία. Εκτός από αντιγηραντική αγωγή για το δέρµα χρησιµοποιείται και για την αντιµετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.

- Botox

Από πολλούς αποκαλείται ως το «θαύµα της αισθητικής δερµατολογίας». Και αυτή η θεραπεία είναι ενέσιµη και στόχος της είναι η ακινητοποίηση των µυών της περιοχής όπου υπάρχει το πρόβληµα και η απάλειψη ή εξάλειψη των ρυτίδων. Το αποτέλεσµα δεν είναι µόνιµο και γιΆ αυτό η θεραπεία πρέπει να επαναλαµβάνεται κάθε 6 µήνες. Ενέσεις botox µπορούν να γίνουν και στο λαιµό και στο ντεκολτέ.

- Yαλουρονικό οξύ

Ενέσιµο υλικό που γεµίζει τις ρυτίδες στις ρινοπαρειακές αύλακες, γύρω από τα µάτια και τις γραµµές που δηµιουργεί το κάπνισµα στο άνω χείλος. Τα αποτέλεσµατά του είναι άµεσα και γίνονται ορατά αµέσως µετά την εφαρµογή του. Μπορεί να συνδυαστεί άνετα και µε άλλες ενέσιµες θεραπείες όπως το botox ή τη µεσοθεραπεία. Η θεραπεία δεν είναι µόνιµη αλλά η διάρκειά της είναι µεγαλύτερη από το botox και µερικές φορές διαρκεί έως και 12 µήνες. Μετά θα πρέπει να επαναληφθεί.

Προϊόντα για αντιγήρανση

Μετά τα 30 τους χρόνια οι γυναίκες µπορούν να αρχίσουν να χρησιµοποιούν προϊόντα για την αντιγήρανση. Σήµερα κυκλοφορούν δεκάδες από αυτά στο εµπόριο. ΓιΆ αυτό καλό είναι οι ενδιαφερόµενες να συµβουλευτούν τον ειδικό πριν αποφασίσουν ποιο από αυτά θα αγοράσουν και θα χρησιµοποιήσουν στο πρόσωπο ή στο σώµα τους.
Σύµφωνα µε το διδάκτορα δερµατολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Αλέξανδρο Μπαλαµώτη, µετά την ηλικία των 60 το δέρµα µας υφίσταται φυσιολογικά ορισµένες αλλοιώσεις. Όταν οι αλλοιώσεις αυτές γίνουν νωρίτερα, γύρω στην ηλικία των 30 χρόνων, τότε µιλάµε για πρόωρη γήρανση του δέρµατος ή φωτογήρανση ή ηλιακή ελάστωση.
Στη γήρανση, όπως επισηµαίνει ο κ. Μπαλαµώτης, το δέρµα χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται ξηρό, θαµπό, τραχύ και γεµάτο ρυτίδες, ενώ αρχίζουν να εµφανίζονται εφηλίδες και δυσχρωµίες στα περισσότερο φωτοεκτεθειµένα σηµεία του δέρµατος.
Για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρµατος θα πρέπει να χρησιµοποιούνται αντηλιακά προϊόντα µε υψηλούς δείκτες προστασίας. Κρέµες που περιέχουν οξύ της βιταµίνης Α µπορούν να βοηθήσουν στην αντιγήρανση γιατί αυξάνουν τη δραστηριότητα των ινοβλαστών και δηµιουργείται η σύνθεση νέου κολλαγόνου.
Οι κρέµες που βοηθούν, κατά το γιατρό, στην αντιµετώπιση της γήρανσης του δέρµατος περιέχουν οξέα φρούτων, ρετιναλδεΰδη, λιποϊκό οξύ, καθώς και βιταµίνες Α και C. Ακόµη περισσότερο µπορεί να βοηθήσουν οι κρέµες που περιέχουν µεταβολίτες της βιταµίνης Α (τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη και ανταπαλένη). Οι κρέµες όµως αυτές ανήκουν στην κατηγορία των φαρµάκων και όχι των καλλυντικών.
Ο κ. Μπαλαµώτης υποστηρίζει ότι από τα πιο πάνω καλλυντικά το καλύτερο είναι το αντηλιακό γιατί µας προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρµατος. Σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί τα σηµάδια πρόωρης γήρανσης του δέρµατος, χρησιµοποιούνται περισσότερο τα οξέα φρούτων, η βιταµίνη Α, τα παράγωγά της και η ρετιναλδεΰδη.
Η ρετιναλδεΰδη είναι ένα δραστικό παράγωγο της βιταµίνης Α που δηµιουργείται µέσα στα κύτταρα κατά τη σύνθεση του φυσικού ρετινοϊκού οξέος. Τα κύτταρα λοιπόν της επιδερµίδας, ανάλογα µε τις ανάγκες τους, µετατρέπουν τη ρετινόλη πρώτα σε ρετιναλδεΰδη και στη συνέχεια σε ρετινοϊκό οξύ, που πλέον δραστηριοποιεί τη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών. Όλες αυτές είναι ενζυµατικές βιοσυνθέσεις. Όταν το δέρµα γερνά, οι βιοσυνθέσεις αυτές µειώνονται και µαζί η ανανέωση των κυττάρων της επιδερµίδας.

Συστατικά

Η βιταµίνη Α ή ρετινόλη συντελεί στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρµατος και σύµφωνα µε τους γιατρούς βοηθά σηµαντικά στην ενυδάτωση του δέρµατος. Η ρετινόλη σε ποσοστό άνω του 0,075% αυξάνει τη δράση των ενζύµων και επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.
Το ρετινοϊκό οξύ ή οξύ της βιταµίνης Α, το οποίο περιέχεται σε κρέµες που τις βρίσκουµε µόνο στα φαρµακεία και οι περισσότερες από αυτές χρησιµοποιούνται για την θεραπεία της ακµής, έχει σηµαντική αντιγηραντική δράση.
Η βιταµίνη C τονώνει την κυκλοφορία του αίµατος, χαρίζει λάµψη στο δέρµα και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου. Η έλλειψή της από τον οργανισµό οδηγεί στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρµατος.
Τα οξέα φρούτων µειώνουν το πάχος της κεράτινης στοιβάδας, λόγω λύσης των συνδέσµων που συγκρατούν τα κύτταρα µεταξύ τους και έτσι προκαλούν µια επιτάχυνση της κερατινοποίησης από τη βασική στοιβάδα προς την κεράτινη και κατά συνέπεια µια ανανέωση της επιδερµίδας.
Η πανθενόλη ή προβιταµίνη Β5 χρησιµοποιείται πολύ για την ενυδάτωση του προσώπου.

Η συμβουλή του φαρμακοποιού

• Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το καλύτερο καλλυντικό είναι το αντηλιακό γιατί, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, καλύτερα να προλαµβάνουµε παρά να θεραπεύουµε.
• Πριν επιλέξουν το προϊόν που θα χρησιµοποιήσουν πρέπει να γνωρίζουν τον τύπο του δέρµατός τους. Τα λιπαρά δέρµατα χρειάζονται λοσιόν, σπρέι, ζελ και γαλακτώµατα, ενώ τα ξηρά κρέµες. Υπάρχουν και ήπιες κρέµες, χωρίς λάδι, που µπορούν να χρησιµοποιηθούν και από λιπαρά δέρµατα.
• Τα προϊόντα αντιγήρανσης πρέπει να φοριούνται πάντα βράδυ γιατί οι ουσίες που περιέχουν µπορούν να προκαλέσουν φωτοδερµατίτιδες µετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
• Μετά τα 30 της µια γυναίκα µπορεί να χρησιµοποιεί αντιγηραντικά προϊόντα το βράδυ, ενώ σε ηλικίες κάτω των 30 απαραίτητες είναι η αντηλιακή και η κρέµα ηµέρας.

Επαναστατική βελτίωση

Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας αναµένεται, όπως επισηµαίνει ο διδάκτωρ της δερµατολογίας Αλέξανδρος Μπαλαµώτης, να επιφέρει επαναστατική βελτίωση στην αντιµετώπιση του γήρατος. Η βιοτεχνολογία πιστεύεται ότι σύντοµα θα εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, είτε µε ενεργοποίηση των γονιδίων που κωδικοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυµα, είτε µε την εξωγενή χορήγησή τους, παρεµποδίζοντας την οξείδωση των λιπιδίων, των πρωτεϊνών και του DNA.
Ώσπου να επιτευχθεί όµως αυτό, σκόπιµη είναι η λήψη βιταµινών C και Ε, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών παραγόντων που ελαττώνουν την οξειδωτική βλάβη και προστατεύουν τους ιστούς. Ένα πρόσφατο και πολύ σηµαντικό επίτευγµα της βιοτεχνολογίας είναι η αναγνώριση των γονιδίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του ενζύµου τελοµεράση. Υποστηρίζεται από πολλούς ερευνητές ότι αν κατορθωθεί η διαρκής ανανέωση των σωµατικών κυττάρων µε τη χορήγηση τελοµεράσης, τα κύτταρά µας θα έχουν την ικανότητα συνεχούς πολλαπλασιασµού, µε αποτέλεσµα την επιβράδυνση του γήρατος.