Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Κόστος φαρμάκων: η Ελλάδα μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών στην Ευρώπη

12/4/2010
Ποιες μεθόδους κοστολόγησης χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς το κόστος των φαρμάκων.

 

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των κυβερνήσεων και το άπειρο μελάνι που έχει χυθεί, η δαπάνη του ΕΣΥ για φάρμακα την τελευταία οκταετία έχει τριπλασιαστεί.

 

Την ίδια στιγμή, η Αγγλία μετά την εφαρμογή του συστήματος “κόστος και αποτέλεσμα” και σε συνδυασμό με τη διολίσθηση της λίρας θεωρείται σήμερα από τις χώρες που έχουν φθηνό φάρμακο.

 

Παράλληλα, στην Ιρλανδία, οι φαρμακευτικές εταιρείες μείωσαν πρόσφατα κατά 40% τις τιμές σε σχεδόν 300 από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε μια κίνηση που έχει ως σκοπό να βοηθήσει το κράτος να εξοικονομήσει 94 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

 

Η Αυστραλία κερδίζει τον τίτλο της φθηνότερης χώρας στον κόσμο ως προς τα νέα φάρμακα, με την τιμή τους να είναι κατά 20% φθηνότερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Τώρα η χώρα υλοποιεί προσπάθειες προκειμένου να μειώσει και τις τιμές των παλιών φαρμάκων, τα οποία θεωρούνται ακριβά. Το σύστημα που εφαρμόζει η Αυστραλία παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση στα καλύτερα φάρμακα όταν τα χρειάζονται, αλλά επίσης αντισταθμίζει άλλες δαπάνες υγείας κρατώντας τους ασθενείς έξω από το νοσοκομειακό σύστημα, σε όσες περιπτώσεις βέβαια αυτό είναι εφικτό.

 

Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ είναι η ακριβότερη αγορά φαρμάκων στον πλανήτη.

 

Η μέθοδος τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη διαφέρει από χώρα σε χώρα.

 

Το σύστημα κοστολόγησης “κόστος και αποτέλεσμα” που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια η Αγγλία έχει χαρακτηριστεί ως αποδοτικό. Η μέθοδος αυτή αποτελεί τη σύγκριση μιας νέας ουσίας με μία ήδη υπάρχουσα.

Αν κριθεί ότι είναι παρόμοια με την υπάρχουσα, τότε δίνουν την ίδια ή και φθηνότερη τιμή στο σκεύασμα που την περιέχει με εκείνο που ήδη κυκλοφορεί, ενώ δεν αποκλείεται και η μη έγκριση της κυκλοφορίας του. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η μέθοδος των φαρμακοβιομηχανιών να λανσάρουν στην αγορά το ίδιο φάρμακο με διαφορετική ονομασία και συσκευασία που αντιμετωπίζεται ως νέο και πρωτότυπο και ως εκ τούτου πωλείται ακριβότερα. Η χώρα δεν συνδέεται με χώρες αναφοράς, όπως η Ελλάδα.

 

Χώρες που επίσης δεν εφαρμόζουν το σύστημα αναφοράς αλλά οι αρμόδιοι φορείς (π.χ. ασφαλιστικά Ταμεία και υπουργείο Υγείας) διαπραγματεύονται απευθείας με τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες είναι οι Γερμανία, Σουηδία, Δανία, οι οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ακριβότερων χωρών της Ε.Ε. αλλά και του πλανήτη.

 

Υπάρχουν και άλλες χώρες που εφαρμόζουν συστήματα χωρών αναφοράς, basket of reference countries, όπως είναι ο διεθνής όρος- έχοντας ωστόσο το κριτήριο να είναι ισοδύναμες οικονομικά χώρες, δηλαδή να έχουν πανομοιότυπο ΑΕΠ.

 

Το Βέλγιο εφαρμόζει αυτό το σύστημα και τιμολογεί τα φάρμακά του βάσει του μέσου όρου της τιμής 15 χωρών της Ε.Ε. και κυρίως με τις τιμές που ισχύουν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ολλανδία. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζει και η Αυστρία. Η Ολλανδία παρακολουθεί το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Η Πολωνία έχει ως χώρες αναφοράς όσες έχουν πανομοιότυπο με αυτήν ΑΕΠ, ενώ η Πορτογαλία παρακολουθεί την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Η Γαλλία παρακολουθεί τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται με τις φαρμακοβιομηχανίες το θέμα της αποζημίωσης των φαρμάκων εκείνων που δεν θα συμπεριλάβει στη λίστα της.

 

Η Ελλάδα μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση των μέτρων της ανατιμολόγησης των φαρμάκων, επανέφερε παράλληλα τη λίστα αλλά και το σύστημα υπολογισμού βάσει του μέσου όρου της τιμής των τριών φθηνότερων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι των τριών φθηνότερων στην Ευρωζώνη, όπως αρχικώς είχε επιχειρηθεί. Μέτρο που παρά τις αρχικές αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχανιών έγινε αποδεκτό, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης στο συνέδριο για την «Οικονομία του Φαρμάκου».

 

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν όλα τα φάρμακα σε όλες τις χώρες, οπότε συχνά ο μέσος όρος τιμών προκύπτει από χώρες που διαθέτουν το φάρμακο και είναι ακριβό άρα και στην Ελλάδα το αντίστοιχο σκεύασμα θα πωλείται ακριβά.

 

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι τον τίτλο της χώρας με ακριβό φάρμακο, κέρδισε η Ελλάδα και από την τιμολόγηση των ουσιωδών ομοίως σκευασμάτων (generics).

 

 

Πηγή: Καθημερινή (10/04/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση για την αντικατάσταση των ταινιών γνησιότητας στα φάρμακα
Εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια τάση για απεξάρτηση από την Κίνα






Σχετικά άρθρα

Η Ινδία εξελίσσεται σε κολοσσό στην ανάπτυξη φαρμάκων
Εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια τάση για απεξάρτηση από την Κίνα
Novartis Hellas: Πολλαπλές διακρίσεις σε σημαντικούς θεσμούς
Οκτώ βραβεύσεις και αναγνώριση ως «Patient Partnerships Company of the Year»
Strategy-Nest: Συμβουλές για τη σωστή προβολή του φαρμακείου στα social media
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)
J&J: Επενδύει σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
Μέσω συμφωνίας με την Kaken Pharmaceutical