Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Το Υπουργείο Υγείας ως "Εκκρεμές του Φουκώ" στο ζήτημα της Δραστικής Ουσίας»

23/8/2013 12:53:54 μμ
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας απευθύνεται στον υπουργό για τα σφάλματά του αλλά και προτείνει λύσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιστολή του Α. Σοφιανόπουλου προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, με το «καλημέρα» της παρουσίας σας στη νέα σας θέση, επιβεβαιώθηκαν όσοι εκ των προτέρων εκτιμούσαν πως η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο αποτελεί απλά «αλλαγή φρουράς».
Στο πρώτο ζήτημα, που αποφασίσατε να βάλετε μια προσωπική πολιτική «πινελιά», ακολουθήσατε πιστά και σε χρόνο ρεκόρ την πεπατημένη των προκατόχων σας. Πολιτική «κυβίστηση» μπροστά προφανώς στις πιέσεις των ισχυρών ιατρικών λόμπυ, που προστάτευσαν για άλλη μια φορά με επιτυχία (έστω μισή) τα συμφέροντά τους.
Με τον τρόπο αυτό, όλες οι δηλώσεις σας περί νέου πνεύματος, σοβαρότητας, αποφασιστικότητας για ρήξη με τα συμφέροντα, επίορκων υγειονομικών κλπ. διολίσθησαν στην ίδια αξιακή κλίμακα, όπως οι παλαιότερες περί της σημερινής σας κομματικής στέγης, όταν διατελούσατε επιφανής βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Με δεδομένα πως:
  1. οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είναι «α λα κάρτ»
  2. προΐσταστε του ΕΟΠΥΥ
  3. ο υπουργός πρέπει να εποπτεύει αλλά και να διορθώνει, όπου και όταν είναι αναγκαίο, την ορθή εφαρμογή των νόμων
  4. ζούμε, ακόμα ελπίζω, σε καθεστώς δημοκρατίας, θώρακας του οποίου απαιτείται να είναι η σοβαρότητα των Δημοσίων Λειτουργών και επιστημόνων αλλά και η φερεγγυότητα των κυβερνόντων.
Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν ο Οργανισμός, στον οποίον προΐσταστε, κατΆ εντολή σας να αναρτά επισήμως στη Διαύγεια στις 20 Αυγούστου και με αριθμό πρωτοκόλλου 27213, εγκύκλιο για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αλλά να αποφεύγει επισταμένα να την αναρτήσει και στην επίσημη ιστοσελίδα του, και δύο μέρες μετά, κατόπιν πάλι παρέμβασής σας -όπως υποστηρίζουν ηλεκτρονικοί ιστότοποι- να εκδίδει καινούργια, με αριθμό πρωτοκόλλου 27361 και η οποία να αναρτάται τώρα στον επίσημο ιστότοπό του, αφού ως δια μαγείας απαλείφθηκε η ρητή απαγόρευση της αρχικής για αναγραφή στα σχόλια της συνταγής από τον ιατρό εμπορικής ή κατΆ εμέ «βαπτιστικής» ονομασίας του φαρμάκου.

Κύριε Υπουργέ, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής σας εξέθεσε με αναλυτικό και σαφή τρόπο τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και τις αιτίες που έχουν τροχοπεδήσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του 4052/2013.
Με δεδομένο πως νυχθημερόν όλο το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου σας διαγκωνίζεται στια ΜΜΕ για την ανάγκη ανάπτυξης της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, εκτιμάτε άραγε πως η συγκεκριμένη παλινωδία συμβάλλει θετικά σε όσα εσείς υποστηρίζετε;
Έχετε και εδώ την αίσθηση πως οι επισκέπτες της Τρόικας τον Σεπτέμβρη θα είναι «κουτόφραγκοι» και δεν θα έχουν πληροφορηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως για το μέσο πολίτη, όσα προσπαθήσατε να κτίσετε ως πολιτικό προφίλ, όσο διάστημα είστε Υπουργός, γκρεμίσθηκαν σαν πύργος στη θερινή αμμουδιά. Όσοι επιδιώκουν να είναι ηγέτες κρίνονται από την αξιοπιστία τους όταν χρειάζεται να δυσαρεστήσουν τους «φίλους», τους προκειμένου να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το κοινό όφελος. Δυστυχώς τη φάση αυτή, η βαθμολογία σας είναι πολύ χαμηλή.

Επειδή όμως, αποτελεί θεσμική υποχρέωσή μου να συμβάλλω θετικά με προτάσεις μπροστά στα προβλήματα που ανακύπτουν και όχι να αρκούμαι σε εύκολη κριτική, έχω να σας προτείνω το εξής:

Ο ιατρικός κόσμος, δια των συνδικαλιστικών του εκπροσώπων, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις οθόνες των ΜΜΕ για «επικίνδυνα φάρμακα» και αδυναμίες του Ε.Ο.Φ. στον πλήρη έλεγχο. Εδώ και τώρα, κύριε Υπουργέ! Πολιτική ηγεσία, ιατροί συνδικαλιστές και φαρμακοποιοί συνδικαλιστές, στον εισαγγελέα να καταγγείλουμε αυτές τις εταιρείες αφού πρώτα μας ενημερώσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των ιατρών συγκεκριμένα με ονόματα και στοιχεία.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ακόμα ελάχιστος πολιτικός χρόνος για να επαναφέρετε τα πράγματα εκεί που δηλώνετε πως πρέπει να βρίσκονται. Σε καθεστώς σοβαρότητας ως προς την αντιμετώπισή τους.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας"

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ