Η είδηση ότι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα εντάχθηκε και ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο των φαρμακοποιών.
- την καθιέρωση ελάχιστης υποχρεωτικής λειτουργίας 40 ωρών την εβδομάδα για τα φαρμακεία
- την υποχρεωτική συμμετοχή τους στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις
- τη συνεχή λειτουργία τους σε μία περιοχή (ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο φαρμακεία να ανοίγουν σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι και να κλείνουν το χειμώνα).
Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις και θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη φαρμακευτική περίθαλψη".
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος προσθέτει ότι "τα μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την Υγεία" και ότι "η εννιάχρονη εμπειρία στη χώρα μας έχει δείξει ότι τα μνημόνια έχουν προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν και υπόσχονταν οι υποστηρικτές τους".
Τέλος, ο Π.Φ.Σ. δηλώνει ότι "τα φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν 11.000 υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο, αρκεί επιτέλους η Πολιτεία να κατανοήσει το σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει σαν εμπορικά καταστήματα, πειραματιζόμενη σε βάρος της βιωσιμότητάς τους" και καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας να είναι σε ετοιμότητα, γιατί έχουν ήδη αποδείξει ότι "οι υπουργικές αποφάσεις καταρρίπτονται και τα μνημόνια απαξιώνονται".