Τελικά μόνο απλό δεν φαίνεται να είναι το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού του ΕΟΠΥΥ, όπως και του "λειψού" προϋπολογισμού του γεγονός το οποίο δημιουργεί (και αυτό) εμπλοκή στη διαδικασία αποδέσμευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ για τη χώρα από του δανειστές. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, αφενός στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, αφετέρου στην "τρύπα" του ΕΟΠΥΥ.
Εδώ έγκειται λοιπόν το ερώτημα, πως από τη διαβεβαίωση του κ. Γεωργιάδη, ότι με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής της δαπάνης από κλινικές και διαγνωστικά αν αυτή ξεπερνά κάποιο ποσό (clawback) καλύφθηκαν οι απαιτήσεις της Τρόικας, περάσαμε στην επιπλοκή και το πιθανό "μπλοκάρισμα" της δόσης.
Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εξήγηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 724 εκατ. ευρώ. Επίσης σε ΦΕΚ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 28/6 ο οργανισμός θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Βέβαια δεν αναφέρεται πουθενά από που θα καλυφθεί η συγκεκριμένη επιχορήγηση, η οποία ίσως να δίνονταν από το ποσό των 8,1 δισ. ευρώ που είναι η επικείμενη δόση στο πλαίσιο το μημονιακού πακέτου στήριξης. Πάντως με βάση τα διαθέσιμα αλλά και την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα, η διαφορά μεταξύ εσόδων ΕΟΠΥΥ και ληξιπρόθεσμων είναι μόλις 250 εκατ. ευρώ, ποσό που ίσως καλύπτεται με κάποια μέτρα, όπως το clawback στα διαγνωστικά, τις κλινικές και τις φαρμακευτικές εταιρείες αφού ως ληξιπρόθεσμοι είναι πλέον και οι δύο πρώτοι μήνες του 2013 οι οποίοι και θα "κουρευτούν" ως έξοδα.
Από κει και πέρα, ο βασικός ενδοιασμός της Τρόικας είναι κατά πόσο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, που φτάνει το πολύ τα 4,5 δισ. ευρώ μπορεί να υλοποιηθεί. Από τη μια τα έσοδα από την εισφοροδιαφυγή αλλά κυρίως την ανεργία είναι μειωμένα, από την άλλη ο έλεγχος των εξόδων είναι δύσκολος όσο και αν αυτά έχουν μειωθεί. Το κενό που προβλέπουν για φέτος και του χρόνου φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ ή και παραπάνω και η εφάπαξ επιβολή του clawback για το 2013 δεν φαίνεται να το καλύπτει. Έτσι μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να ανέφερε σαν πρώτη λύση το clawback, όμως αυτό δεν φαίνεται αν είναι ικανό για να εξασφαλιστεί το "πράσινο" που πρέπει αν δοθεί από την Τρόικα για τη δόση, όσον αφορά στην εξάρτησή της από την πορεία του ΕΟΠΥΥ.
Γιώργος Σακκάς
Πηγή: healthview.gr