Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


"Τι παίζει στην Ελλάδα της διαπλοκής και της ασχετοσύνης"

26/8/2013 9:54:41 πμ
Ο ειδικός παθολόγος Γ. Καρούσος εξηγεί πώς γίνεται η συνταγογράφηση στην Ευρώπη και απαντά ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Περί γενοσήμων, εμπορικών και δραστικών ουσιών

Γράφει ο Γεράσιμος Καρούσος, ειδικός παθολόγος

"Στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες η διαδικασία χορήγησης φαρμάκου είναι η εξής: ο ιατρός όταν θέλει να δώσει ένα φάρμακο, π.χ. για τη χοληστερίνη, συνταγογραφεί την ουσία και τη δόση πχ ατορβαστατίνη 10mg 1 φορά κάθε βράδυ. Στη συνέχεια ο ασθενής πάει στο φαρμακείο με τη γνωμάτευση του ιατρού για την ατορβαστατίνη, όπου ο φαρμακοποιός σε ένα φακελάκι του βάζει 30 χάπια ατορβαστατίνης 10mg, όπως γράφει και η ετικέτα που κολλάει ο φαρμακοποιός στη σακούλα και ο ασθενής πληρώνει και φεύγει.
Την ευθύνη για την ποιότητα των χαπιών ως σκεύασμα φέρει ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας που κάνει τον ποιοτικό έλεγχο και τα προμηθεύει κεντρικά στα επιμέρους φαρμακεία, την ευθύνη για τις παρενέργειες από το φάρμακο ο θεράπων ιατρός που είναι υποχρεωμένος να τις έχει εξηγήσει στον ασθενή και την ευθύνη για τη σωστή ποσότητα και το πόσο καλοσυντηρημένα είναι τα χάπια ο φαρμακοποιός που τα πουλάει.
Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δείξει προτίμηση σε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία γιατί τα σκευάσματα του χορηγούνται ανοικτά ως δραστική ουσία, ο ιατρός δεν μπορεί να δείξει προτίμηση σε συγκεκριμένη εταιρία γιατί γράφει αποκλειστικά και μόνο τη δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός αν σχολιάσει την ουσία που συνταγογράφησε ο ιατρός στον ασθενή ή κατευθύνει ασθενή σε συγκεκριμένο ιατρό διαγράφεται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο που ασκεί έλεγχο, ο ιατρός λογοδοτεί στον ιατρικό σύλλογο και στο υπουργείο Υγείας, αν η θεραπευτική αγωγή που χορηγεί δεν είναι η δέουσα δεδομένου ότι τα δύο αυτά σώματα έχουν ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές που ελέγχουν την ποιότητα των Ιατρών.
Βγάλτε τα συμπεράσματα σας λοιπόν σκεπτόμενοι φίλοι μου για το τι παίζει στην Ελλάδα της διαπλοκής και της ασχετοσύνης."

Απάντηση στον κ. Καρούσο από τον Φ.Ν. Πατσουράκο, ταμία του Δ.Σ. του ΙΣΑ

"Αγαπητέ κ. συνάδελφε,

Ο Ιατρικόs Σύλλογοs Αθηνών ωs θεματοφύλακας τηs δημόσιας υγείαs έχει συγκεντρώσει στοιχεία για την εφαρμογή τηs δραστικής ουσίας σε άλλες χώρες τηs Ευρώπης αλλά και ανά την Υφήλιο. Εκ μέρους του Προεδρείου του ΙΣΑ παρακαλώ να μας ενημερώσετε με προσκόμιση των δικών σας στοιχείων σε πόσες και ποιες χώρες εφαρμόζονται όσα αναφέρεται στην επιστολή σας για τη δραστική ουσία, καθολοκληρίαν και υποχρεωτικά και σε πόσες και ποιες ,προαιρετικά ή μόνο σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα στοιχεία που θα μας προσκομίσετε θα διερευνηθούν από τις υπηρεσίες του ΙΣΑ για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση των μελών μας και των Ελλήνων πολιτών.Θα ήθελα επίσης να σας επισημάνω ότι θα πρέπει να αποφεύγονται εκφράσεις και απόψεις που θίγουν τους Έλληνες Ιατρούς ή αφήνουν αιχμές και υπονοούμενα ειs βάρους τους, που δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα.
Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζητά τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ευθύνη ιατρών μελών του και δεν θα διστάσει να παραπέμψει άμεσα τους υπεύθυνους στο πειθαρχικό του συμβούλιο. Αόριστες και αστήρικτες καταγγελίες ή υπονοούμενα δημιουργούν ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη και πλήττουν το κύρος του Έλληνα ιατρού, που δέχεται ανηλεή πόλεμο, ενώ προσπαθεί να κάνει το καθήκον του κάτω από αντίξοες συνθήκες απλήρωτος για χρόνια, είτε στο νοσοκομείο είτε στο ιδιωτικό ιατρείο, εθελοντής ουσιαστικά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Φ.Ν. Πατσουρακος
Ταμίας Δ.Σ. ΙΣΑ


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ