Στόχος του υπουργείου Υγείας ως γνωστόν είναι η αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων σε σύγκριση με τα πρωτότυπα, δημιουργώντας μάλιστα και κίνητρα σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και καταναλωτές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με άρθρο της Ελευθεροτυπίας και με βάση τον επίσημο κατάλογο της EFPIA (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων), που εξεδόθη πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει όλα τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία, η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι και τόσο μακριά από τη χώρα μας όσον αφορά την κατανάλωση γενόσημων, σε αντίθεση με τα επιχειρήματα του υπουργού.
Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία, για την οποία ακούστηκε ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων, ούτε καν υπολείπεται πολύ της χώρας μας, καθώς εμφανίζεται να χρησιμοποιεί γενόσημα μόνο σε ποσοστό 15%!
Ανάλογα ποσοστά παρουσιάζουν μόνο χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στους κόλπους της Ε.Ε., όπως η Πολωνία με 62,2 %, η Σλοβακία με 52%, η Λιθουανία με 51,7%, η Κροατία με 42,5%. Είναι χώρες που σύμφωνα με την EFPIA έχουν υψηλό επίπεδο αγοράς γενόσημων φαρμάκων επειδή έχουν και χαμηλά επίπεδα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, γεγονός που σημαίνει ότι εταιρείες που παράγουν αντίγραφα σκευάσματα σπεύδουν να αναπαραγάγουν το πρωτότυπο φάρμακο προτού λήξει η πατέντα του, γεγονός παράνομο.
Η Γερμανία, που είναι ένθερμος υποστηρικτής των τροϊκανικών μέτρων για την Ελλάδα, έχει 30,6% ποσοστό στην αγορά γενοσήμων, ενώ η Αυστρία 24,9%. Το πιο χαμηλό ποσοστό εμφανίζει η εύπορη Ελβετία, όπου τα αντίγραφα καταλαμβάνουν μόλις το 9,8% της αγοράς.
Και την ώρα που η τρόικα και ο Αδ. Γεωργιάδης ζητούν επιμόνως να αυξηθεί το ποσοστό στην Ελλάδα στο 60%, οι «μνημονιακές» Πορτογαλία και Ιρλανδία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στα αντίγραφα, με μόλις 20% και 12,1% αντίστοιχα.