Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τα γενόσημα αλλά και με την αναγραφή της δραστικής ουσίας και της εμπορικής ονομασίας στις συνταγές σε σχέση με τις συζητήσεις που αναμένονται με την τρόικα.
Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι αν θέλουμε να φέρουμε καινούρια φάρμακα στη χώρα μας πρέπει να προτιμήσουμε τα γενόσημα. «Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα» είπε χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα, γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, επειδή επιμένει ο Έλληνας ασθενής να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα».
Αναφερόμενος μάλιστα στη συμμετοχή των ασφαλισμένων που
επιλέγουν γενόσημα σημειώνει: «Οι ασθενείς εκείνοι που θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο
γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή, θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή
συμμετοχή».
Καθησυχάζει δε το κοινό επισημαίνοντας ότι, αν και τρόικα έχει θέσει ζήτημα
αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, ωστόσο δεν είναι
πιεστική. «Ο μέσος όρος στη Ελλάδα είναι 17% και στην Πορτογαλία 38%. Το έχουν
θέσει ως ζήτημα. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα».
Στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση και αποκαλύπτει ότι θα ζητήσει από τα μέλη της τρόικας να «ξανασκεφτούν» τη μη αναγραφή της εμπορικής ονομασίας, ώστε να επιτύχει και τη συμμετοχή των γιατρών στην προσπάθεια αύξησης της διακίνησης των γενοσήμων στην αγορά κατά 60% σε όγκο. «Χωρίς τους γιατρούς δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνοντας ότι αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως προβλέπεται, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να στερηθούν καινοτόμα φάρμακα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην «ανάσα ζωής» 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΠΥ, λόγω καλής τουριστικής περιόδου και αυξημένων εισφορών. «Οι δύο μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, έχουν μία εκτίναξη των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές, που σίγουρα συνδέονται με τον τουρισμό και τις αυξημένες θέσεις εργασίας. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς, θα έχουμε περίπου 500 εκατομμύρια περισσότερα από όσα υπολογίζαμε ότι θα έχουμε στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Μία πολύ σημαντική ένεση».