Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στ. Καλογερόπουλος: "Οι ανεξόφλητες οφειλές"

27/8/2013 9:04:55 πμ
Οι ανεξόφλητες οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα έφεραν στο χείλος του γκρεμού το ελληνικό φαρμακείο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ακολουθεί κείμενο του Στέλιου Καλογερόπουλου, αντιπροέδρου του ΦΣΑ, στο οποίο περιγράφει το γνωστό πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες:


"Στην... αναμονή βρίσκονται τα φαρμακεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών που χρονολογούνται από το 2010 (!) και ανέρχονται στο ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Το κενό αυτό της χρηματοδότησης προέρχεται από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και άφησαν ανεξόφλητες τις οφειλές τους.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένα τρίξει τα δόντια στους διοικητές των ταμείων για να λάβουν όλοι οι πάροχοι τα ληξιπρόθεσμα και να πάρει ανάσα η αγορά. Ειδικά για τους φαρμακοποιούς το ποσό αυτό θα ανακουφίσει τις οικονομικές πληγές τους δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει πλέον χρονικά στις καθυστερήσεις πληρωμών και τα φαρμακεία έχουν ανάγκη από ρευστό για να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους.


Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου όσο και του ΕΟΠΥΥ φαίνεται να έχουν κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα και κινούνται προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Το είδαμε με τα μάτια μας στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με την ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Όμως η γραφειοκρατία φαίνεται ότι είναι αδύνατο να καταπολεμηθεί και να ξεπερασθούν τα εμπόδια. Η μόνη λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προτείνει, έτσι ώστε να επισπευτεί η αποπληρωμή όλων των παρόχων και των φαρμακείων φυσικά.

Αλλιώς τα 850 κατασχετήρια που έχουν οι φαρμακαποθήκες σε βάρος φαρμακείων για χρέη από αγορά φαρμάκων θα διπλασιαστούν. Και βέβαια τότε θα καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι τι σημαίνει ασφαλιστικό σύστημα χωρίς φαρμακεία. Σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα έχει τον επιστήμονα φαρμακοποιό του –τον φαρμακοποιό της διπλανής πόρτας– που τον συμβουλεύει και του χορηγεί τα φάρμακα με πίστωση, αλλά θα έχει ψυχρές επιχειρηματικές οντότητες που ενεργούν με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια.


Εν ολίγοις το φαρμακείο στήριξε τον ασφαλισμένο και ασθενή αλλά πλέον θέλει και το ίδιο υποστήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ας μην το στραγγαλίσουμε άλλο…


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ"

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το νέο προεδρείο του ΦΣΑ μιλά στο f.daily για την επόμενη ημέρα του Συλλόγου






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ