Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Σχέδιο Θεοδοσιάδη για τη διαφάνεια στην υγεία

30/9/2013 1:11:09 μμ
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των δαπανών για πολίτες αλλά και το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθολικού ελέγχου όλων των δαπανών υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται και από τους πολίτες και από το υπουργείο Υγείας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχει το κράτος τον εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της Υγείας, κατά τον Κυριακό Θεοδοσιάδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως περιγράφει σε άρθρο του στο ένθετο Health του Τύπου της Κυριακής, η διαρκής και σαφή εικόνα όλων των δαπανών συνολικά είναι αυτό που θα επιτρέψει στο υπουργείο να ελέγχει τα πάντα, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα έχουν πλήρη εικόνα όλων των δαπανών που αφορούν τον ΑΜΚΑ τους.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Μέσω μιας απλής και ασφαλούς εγγραφής σε μια ιστοσελίδα με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους, οι πολίτες θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των κινήσεων που καταχωρούνται στα διάφορα εν λειτουργία συστήματα με βάση τον ΑΜΚΑ τους.

Αφετέρου το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να ελέγχει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κινήσεων που πραγματοποιούνται από όλους συνολικά τους φορείς υγείας, όχι μόνο για την επισκόπηση της κατάστασης της υγείας των πολιτών της χώρας και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και για τον ακριβή έλεγχο όλων των δαπανών υγείας ανά πολίτη και συνολικά. Στόχος είναι να υπάρχει διαρκής και πλήρης εικόνα των δαπανών υγείας σε συνολικό επίπεδο χωρίς να χρειάζεται να συγκεντρώνονται εξ αρχής, κάθε φορά που αυτό ζητείται.

Ο χαρακτήρας του συστήματος είναι από τη μια πλευρά ανθρωποκεντρικός και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να παρέμβει ουσιαστικά και να βελτιώσει με τη χρήση του την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες συνολικά, ελαχιστοποιώντας και αξιοποιώντας ορθότερα το κόστος, κάτι που θα γίνει μέσω της ορθής οργάνωσης και μελέτης όλων των δεδομένων που αυτό θα συλλέγει και θα χρησιμοποιεί.

Πώς θα υλοποιηθεί το σύστημα

Όπως εξηγεί ο Κ. Θεοδοσιάδης, το σύστημα που προτείνεται να δημιουργηθεί θα αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας που δημιουργούν όλες οι βάσεις δεδομένων που υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα.

Αν ληφθούν εξαρχής υπόψη από τη μία η φιλοσοφία με την οποία αυτό θα δομηθεί και από την άλλη οι προβλέψεις για μελλοντικές εφαρμογές και χρήσεις, τότε το σύστημα θα μπορεί να είναι λειτουργικό.

Αυτό που θα χρειαστεί είναι να συνδυαστούν όλες οι βάσεις δεδομένων που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και έχουν στοιχεία για τους ΑΜΚΑ, όπως το αρχείο ιατρικών επισκέψεων και συνταγογράφησης, το αρχείο νοσηλείας και νοσηλίων δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το αρχείο εκτελεσμένων συνταγών από φαρμακεία, τα αρχεία καταχώρησης διαγνωστικών εξετάσεων, φυσικοθεραπειών και διαφόρων άλλων παροχών υπηρεσιών υγείας ή παροχών σε είδος.

Υποσυστήματα

Το προτεινόμενο σύστημα το μόνο που θα έχει ως αποστολή είναι να συγκεντρώνει σε διαρκή βάση όλες τις κινήσεις που καταχωρούνται σε έναν ΑΜΚΑ από τα επιμέρους λειτουργούντα υποσυστήματα.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ορισθούν φίλτρα αξιολόγησης και αξιοποίησης που θα επικαιροποιούνται όποτε είναι ανάγκη για τη δημιουργία επιμέρους εικόνων που θα δίνουν τους δείκτες υγείας και δαπανών.


Πιο συγκεκριμένα, κάθε πολίτης που έχει ΑΜΚΑ, ασφαλισμένος ή μη, με την είσοδό του θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις εξής κινήσεις:

  • Ιατρικές επισκέψεις
  • Νοσηλεία
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Διαγνωστικές εξετάσεις
  • Φυσικοθεραπείες
  • Λοιπές παροχές υπηρεσιών και παροχές σε είδος

 

Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα στα προστατευόμενα μέλη οικογενειών, ώστε οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στο λογαριασμό του κυρίως ασφαλισμένου, ο οποίος φυσικά θα έχει και δικό του προσωπικό λογαριασμό.

Το Υπουργείο Υγείας θα έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις δαπάνες Υγείας με την ακριβέστερη και πληρέστερη εικόνα που θα μπορούσε να είχε ποτέ, όπως τονίζει ο Κ. Θεοδοσιάδης.


Παράλληλα, δημιουργείται έτσι αυτόματα το ηλεκτρονικό ιστορικό κάθε ασθενούς, το οποίο απαιτείται για τη χρήση ηλεκτρονικών καρτών ασθενών που θα αντικαταστήσουν διαπαντός τα βιβλιάρια υγείας.

Για την υλοποίηση θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει και να παρέχει στο Υπουργείο Εργασίας πρόσβαση στο σύστημα, στο οποίο αυτό, μέσω των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, θα ενημερώνει διαρκώς την ασφαλιστική κατάσταση κάθε πολίτη, καταλήγει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στον ιστότοπο www.hmvo.gr όλες οι πληροφορίες για την αλυσίδα φαρμάκου






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Ζητά διεύρυνση του ορίου ημερών αναφορικά με τη συνταγογράφηση
Σε ηλεκτρονικές συνταγές που δεν έχουν λήξει
Από τις 9 Φεβρουαρίου 2025 σε πλήρη λειτουργία το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων
Στον ιστότοπο www.hmvo.gr όλες οι πληροφορίες για την αλυσίδα φαρμάκου
PGEU: Κοινή δήλωση κατά της κατάργησης των έντυπων φύλλων οδηγιών φαρμάκων
Μαζί με 7 ακόμα συλλόγους επαγγελματιών υγείας και ασθενών
NeuOrphan & υπ. Υγείας συνεργάζονται στην έρευνα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση
Και για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου για τη νόσο