Η Συνεργασία Φαρμακοποιών, με ένα εκτενές κείμενο, επιθυμεί να ενημερώσει τους
συναδέλφους "για πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να
ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τροϊκανών" αλλά και για "μυστικές συναντήσεις του
προεδρείου του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό ή με τους καθ' ύλη συμβούλους του για
θέματα που αφορούν τον κλάδο, χωρίς το Δ.Σ. να ενημερώνεται ουσιαστικά." Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Συνεργασίας Φαρμακοποιών, «το φαρμακείο βρίσκεται στο επίκεντρο των
συζητήσεων για μια σειρά αλλαγών που στοχεύουν τη δραστική μείωση του αριθμού
των φαρμακείων μέσω της φτωχοποίησής τους.»
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τη Συνεργασία Φαρμακοποιών, αφορούν:
- Τα φάρμακα υψηλού κόστους: Συζητείται η επαναφορά τους στα φαρμακεία με ποσοστό κέρδους μεταξύ 5-10% και χωρίς δεσμευτικό χρονικό περιθώριο εξόφλησης της δαπάνης. Επίσης αφαιρούνται τα 30 ευρώ που ισχύουν σήμερα, αποσύρεται το rebate και μπαίνει πλαφόν (?) στις 20 συνταγές ή το 20% του αιτουμένου, ανά φαρμακείο. «Θα μας φορτώσουν μία δαπάνη με μηδενική συμμετοχή, με ανύπαρκτο ποσοστό κέρδους και πληρωμή στους 3- 4-5 μήνες, εάν δεν καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ», γράφει χαρακτηριστικά.
- ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.: Η απόφαση είναι παρμένη ότι θα μπορούσε μια κατηγορία βιταμινών να διατίθεται ελεύθερα και από άλλα εμπορικά καταστήματα.
- Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο: Μία τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται ανθρωπιστική κρίση στην υγεία αλλά και πλήρη αμφισβήτηση της κατανομής κεφαλαίου και εργασίας στο χώρο της φαρμακαγοράς. Τα αντίμετρα που σχεδιάζουν είναι αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων, εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία, η περαιτέρω μείωση τις τιμής των φαρμάκων, η επιβολή των γενοσήμων σε ποσοστό μέχρι και 60% και η δυναμική τιμολόγηση.
- Ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων: Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα-διαρροές, συζητείται να ισχύσει το συνεχιζόμενο ωράριο από 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ και το Σάββατο 8.00 πρωί με 17.00 το απόγευμα. Επιλογή που είναι δυνατόν να οδηγήσει στη σταδιακή εξαφάνιση των περιφερειακών μικρομεσαίων φαρμακείων, αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε βιολογικά σε ένα τέτοιο εξοντωτικό ωράριο, αλλά ούτε και οικονομικά λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού, θεωρεί η Συνεργασία Φαρμακοποιών.
- Γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας: Η πρόταση του προέδρου του Π.Φ.Σ. περί επαναφοράς των γαλάτων πρώτης ηλικίας στα φαρμακεία, με κουπόνι, με δυνατότητα συνταγογράφησης από το γιατρό και συμμετοχή 50% δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των φαρμακοποιών, χωρίς να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και ο χαρακτήρας του ΕΟΠΥΥ.
- Σύμβαση με την ΚΜΕΣ για το κόστος ελέγχου των συνταγών και διεκπεραίωσης των δαπανών: Αυτή η σύμβαση παρατάθηκε και πριν από 2 περίπου μήνες έγινε νόμος πια του κράτους που υποχρεώνει όλους τους παρόχους υγείας να επωμίζονται και τη δαπάνη αυτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η νέα εταιρεία που θα αναλάβει με το αζημίωτο αυτήν την υπόθεση ανήκει σε κάποιους συμβούλους του γραφείου του Υπουργού.
- ΕΟΠΥΥ: Σταθερά μετατρέπεται ο ΕΟΠΥΥ από οργανισμός παροχής υπηρεσιών σε οργανισμό αγοράς υπηρεσιών. Αυτή η προοπτική μάλιστα, χωρίς να διευκρινίζεται το μεσοδιάστημα μεταβολής, με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε απλήρωτα χρέη του ΕΟΠΥΥ...
- "Διατυμπανίζει η πλειοψηφία του Π.Φ.Σ. την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου με το πρόσχημα της κατάρρευσης του ΤΣΑΥ, όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και επίκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Γ.Σ του Π.Φ.Σ. Στην ερώτηση όμως αν είναι δυνατόν στο μέλλον να ξανα-υπάρξει περίπτωση κουρέματος αυτού του ταμείου, όπως εφαρμόστηκε πριν από 2 χρόνια με το PSI, η απάντηση ήταν, ότι τίποτε δεν αποκλείεται σε αυτές τις συνθήκες. Και σε δεύτερη ερώτηση ποιος εγγυάται τα κεφάλαια του επαγγελματικού ταμείου, η απάντηση ήταν κανείς, αυτή η επένδυση έχει όλα τα ρίσκα όπως παρόμοιες στο παρελθόν.
- Κατατέθηκε πρόταση δημιουργίας «Εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων» (data bank) ως απαραίτητο εργαλείο αξιολόγησης και ελέγχου του κυκλώματος του φαρμάκου για τον Π.Φ.Σ. και την πολιτεία. Η πρόταση από το Προεδρείο του ΠΦΣ ήταν να ανατεθεί σε εταιρεία βρετανικών συμφερόντων, με έδρα το Λονδίνο και σε ποσοστά 51% σε αυτούς και 49% στον ΠΦΣ. Σε μια εταιρεία με περίεργους σκοπούς δράσης και περίεργες συνθέσεις των οργάνων διοίκησης και ελέγχου. Η Συνεργασία Φαρμακοποιών καταψήφισε την πρόταση και αντιπρότεινε τη δημιουργία αντίστοιχης εταιρείας με κεφάλαια του Π.Φ.Σ. σε ποσοστό 100% και διοίκηση εκλεγμένη από την Γ.Σ. του ΠΦΣ. Δεν πέρασαν 20 μέρες και μετά την απόρριψη του αιτήματός των από το ελεγκτικό συνέδριο, συμφώνησαν τελικά με τη δική μας πρόταση. Εκκρεμεί η σύνταξη του καταστατικού."
Όσο για τις πληρωμές, η Συνεργασία Φαρμακοποιών προειδοποιεί: "Σε μια πρώτη
συνάντηση με όλο το Δ.Σ. πριν το καλοκαίρι, ο υπουργός είπε: «χρήματα για
πληρωμές θα υπάρχουν μέχρι τον Οκτώβριο». Αυτό θυμίζει τις παλιές μέρες του
ΟΠΑΔ, που μετά τον Οκτώβριο έβρισκε πάλι χρήματα κατά τις 20 Ιανουαρίου. Μπορεί
να κάνουμε και λάθος, αλλά…" Για τα παλιά χρέη δε, η Συνεργασία κρίνει το προεδρείο λέγοντας: "Τώρα
ανακάλυψαν ότι τίποτε δεν είναι έτοιμο και χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση;» και
ότι «η στοιχειώδης αξιοπρέπεια επέβαλε τουλάχιστον να έχουν παραιτηθεί από τον
τίτλο που έχουν στο Δ.Σ.", καθώς "ασχολήθηκαν αρκετά με το θέμα, όμως ή όλα
ήταν πρόχειρα και λόγια του αέρα ή δεν κατάλαβαν τίποτε ή κάποιοι τους δούλευαν".
Τέλος, η Συνεργασία Φαρμακοποιών καταλήγει σχολιάζοντας τον έλεγχο των βιβλιαρίων αν δεν
είναι ασφαλισμένος ο πελάτης: "...τη δουλειά της ΗΔΙΚΑ και του
γιατρού την κάνουμε εμείς" και πιστεύει ότι "απΆ ό,τι καταλάβαμε υπήρχε
ήδη συμφωνία προέδρου ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ", συμπληρώνοντας ότι "συνήθως το μήνυμα είναι και
λάθος και δεν έχουμε ευθύνη εμείς να σταματήσουμε μια νόμιμη συνταγή. Την
ανάληψη ευθύνης αν ένας πολίτης πάθει κάτι, ποιος θα την έχει;"