Σαλμάς κατά ΕΟΠΥΥ
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς πνέει μένεα κατά του προέδρου του Οργανισμού κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, για δύο λόγους:
- Ο πρώτος είναι ότι του ξέφυγε η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις. Αντί να κλείσει στα 240 εκατομμύρια, όπως είχε αρχικά προϋπολογιστεί, εκτιμάται ότι οδεύει αισίως στα 330 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Παπαγεωργόπουλο, θεωρώντας ότι δεν επέδειξε την επιμέλεια που έπρεπε στον έλεγχο των εξετάσεων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού ακύρωσε τις μειώσεις που είχε κάνει στις τιμές αξονικών τομογραφιών και άλλων εξετάσεων ο κ. Σαλμάς.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού βιάστηκε να ανακοινώσει τη λειτουργία κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν φάρμακα σε αναξιοπαθούντες ασφαλισμένους. Το μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ενδεχομένως τον πρωθυπουργό.
Φαρμακοποιοί/Θεοδοσιάδης κατά ΕΟΠΥΥ
Στο μέτωπο κατά του κ. Παπαγεωργόπουλου προστίθενται και οι φαρμακοποιοί, στους οποίους ο Οργανισμός οφείλει σημαντικά ποσά, για παλαιές και νέες συνταγές. Με επιστολή που του έστειλε την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τον προειδοποιεί ότι εκείνος θα είναι υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου, θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, προκειμένου να σταθμίσει τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.
Μέτωπο
Το μέτωπο κατά
του κ. Παπαγεωργόπουλου εμφανίζεται αρραγές, καθώς ο κ. Σαλμάς εμφανίζεται
διατεθειμένος να στηρίξει τον κλάδο των φαρμακοποιών έναντι των απαιτήσεων της
τρόικας για μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%.
Ο υπουργός αναμένεται να επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι το
ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν μπορεί να μειωθεί άλλο: «Οι φαρμακοποιοί είχαν 35% επί της
χονδρικής τιμής ή 25% επί της λιανικής τιμής. Αυτό ήταν επί τζίρου 5,2 δισ. ευρώ. Τώρα, ο τζίρος έπεσε στα 2,4 δισ.,
δηλαδή τα κέρδη των φαρμακοποιών μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. Η τρόικα
έχει υπόψη της χώρες όπως το Βέλγιο, αλλά εκεί τα φαρμακεία είναι 1.000 και όχι
10.000 όπως στην χώρα μας', αναφέρει ο υπουργός.»
Πηγή: iatronet.gr