Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ποσοστό κέρδους 15% και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα σούπερ μάρκετ από το 2014;

12/7/2013 6:37:40 μμ
«Βόμβα» ετοιμάζει στον κλάδο των φαρμακείων η τρόικα, καθώς ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας για περαιτέρω περιορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και πώληση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα σούπερ μάρκετ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα μέτρα αυτά, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις τιμών των φαρμάκων και «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.


Για τις... προθέσεις τις τρόικας ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ζητώντας μάλιστα την συνεργασία του Π.Φ.Σ., έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όπου μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν και ενδεχομένως θίγουν τον φαρμακευτικό κλάδο, να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειαστεί. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους φαρμακοποιούς να παρουσιάσουν θέσεις με ισοδύναμα οικονομικά οφέλη, ώστε να αποφευχθεί από το νέο έτος η μείωση του ποσοστού κέρδους.


Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για τα οποία η τρόικα επιθυμεί να «περάσουν» στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για εκατοντάδες σκευάσματα, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, δερματικές αλοιφές κ.ά., με ετήσιες πωλήσεις στην χώρα μας περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 13 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ.
Ακόμη και εκεί που διατίθενται ελεύθερα, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως στις θεραπευτικές κατηγορίες. Σε χώρες (εκτός Ευρώπης) όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές «οικογενειακών» συσκευασιών. Στην Αμερική για παράδειγμα –όπου ισχύει η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.– η γνωστή παρακεταμόλη κοστίζει 6,32 δολάρια (τα 30 χάπια) ενώ σήμερα η ίδια συσκευασία στην Ελλάδα κοστίζει 0,76 ευρώ δολάρια. Αντίστοιχα, η αλοιφή βολταρέν στην Ελλάδα κοστίζει 4,90 ευρώ, ενώ το ίδιο σκεύασμα σε Γερμανία και Αγγλία κοστίζει 9,34 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ