Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς συμβάλλει στην υγεία η συμβουλή του φαρμακοποιού

7/10/2013 1:10:04 μμ
Έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με άσθμα που έλαβαν συμβουλές από φαρμακοποιούς βελτίωσαν την κατάσταση της υγείας τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ασθενείς με άσθμα που έλαβαν εξατομικευμένες συμβουλές από τους φαρμακοποιούς τους βελτίωσαν σημαντικά την υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ακαδημαϊκού Κέντρου Φαρμακευτικής Φροντίδας (Academic Center in Pharmaceutical Care) του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Respiratory Medicine.


Στη μελέτη συμμετείχαν 336 ασθματικοί ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την πειραματική ομάδα, δηλαδή την ομάδα υπό έρευνα και την ομάδα ελέγχου. Στην πειραματική ομάδα περιλήφθησαν 186 από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με μια συνταγή για Symbicort (βουδεσονίδη και φορμοτερόλη) απευθύνθηκαν σε κοινοτικό φαρμακείο.


Κατά τη διάρκεια της 6μηνης μελέτης, οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας επισκέφτηκαν το φαρμακείο 3 φορές και έλαβαν συμβουλές από 3 φαρμακοποιούς. Τα θέματα που τους απασχολούσαν αφορούσαν προσωπικές ανησυχίες σε σχέση με τη νόσο τους, απορίες για τον τρόπο χρήσης της συσκευής για εισπνοές και προβλήματα με την τήρηση της αγωγής. Οι φαρμακοποιοί προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς χρησιμοποίησαν όλες τις μεθόδους επικοινωνίας: προφορικές συμβουλές αλλά και γραπτές πληροφορίες, καθώς και επίδειξη υλικού (φωτογραφιών, συσκευών κτλ.).


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς της πειραματικής ομάδας ήταν τρεις φορές πιθανότερο να θέσουν υπό έλεγχο το άσθμα τους σε έξι μήνες, σε σχέση με εκείνους της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μέσα στους 3 πρώτους μήνες μετά την έναρξη της μελέτης.


Ο αριθμός των ασθενών με άσθμα υπό έλεγχο αυξήθηκε κατά 30,1%. Επίσης, ο αριθμός των ασθενών που ακολούθησαν σωστά την αγωγή τους βελτιώθηκε από 38,2% κατά την έναρξη σε 78,5% στους 6 μήνες. Τα επίπεδα τήρησης της αγωγής βελτιώθηκαν και στην ομάδα ελέγχου αλλά σε μικρότερο ποσοστό: από 39,3% κατά την έναρξη σε 52% στους 6 μήνες.


Φαίνεται λοιπόν ότι η φαρμακευτική φροντίδα έχει αποτέλεσμα στην υγεία των ασθενών και οι εξατομικευμένες συμβουλές μαζί με την επιστημονική γνώση που συνδυάζει ο φαρμακοποιός είναι ανάμεσα σε εκείνα που ζητούν οι ασθενείς όταν υποφέρουν από κάποια νόσο.


Πηγή: www.pharmacytimes.com

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime
Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό