Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Περικοπές φαρμακευτικής δαπάνης υπό το βλέμμα της τρόικας

10/6/2013 9:30:58 πμ
Αναμένεται κι άλλο δελτίο τιμών στις 30 Ιουνίου - Υποχρεωτική ανά 3μηνο η ανακοστολόγηση φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αναρτήθηκε και επίσημα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, με έναρξη ισχύος στις 31/06/2013, το νέο δελτίο τιμών με 384 γενόσημα φάρμακα, όπως είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, την Πέμπτη. Η έγκριση των νέων γενοσήμων συνάδει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της τρόικας για την έγκριση περί των 400 γενοσήμων το μήνα, ώστε να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πρόσθετη εξοικονόμηση, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,44 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο δελτίο τιμών, που περιελάμβανε 439 γενόσημα και είχε εγκριθεί προ 15 ημερών, υπολογίζεται μια εξοικονόμηση της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, επίσης ότι στις 30 Ιουνίου αναμένεται να κυκλοφορήσει και νέο δελτίο τιμών, που θα περιλαμβάνει τιμές για γενόσημα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας και ενδεχομένως για καινοτόμα φάρμακα. Το συγκεκριμένο δελτίο θα αφορά στη διαδικασία ανακοστολόγησης των φαρμάκων, η οποία είναι υποχρεωτική ανά τρίμηνο.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του, επιμένει ακόμη ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει το ποσοστό των γενοσήμων να φτάσει το 60% της αγοράς, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της δυναμικής τιμολόγησης (δηλαδή μείωση των off patent στο 50% του πρωτότυπου και του πρώτου γενόσημου στο 40%, με κλιμακούμενη μείωση για τα επόμενα γενόσημα). Επίσης, στα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη συμμετοχή των γενοσήμων σε ποσοστό άνω του 50% και σε τιμή τουλάχιστον 50% χαμηλότερα από τα όμοια επώνυμα προϊόντα και τα off patent.

Χαιρετίζει την απόφαση η ελληνική βιομηχανία

Σχετικά με την έγκριση των νέων γενοσήμων, η αγορά φαρμάκου σημειώνει την ικανοποίησή της. Όπως φαίνεται και από το δελτίο, τόσο η ελληνική βιομηχανία όσο και οι εισαγωγικές εταιρείες γενοσήμων, όπως ΕΛΠΕΝ, DEMO, Actavis (πρώην Specifar), Generics Pharma κ.ά. αυξάνουν την παρουσία τους στην αγορά. Σημειώνεται πως το υπουργείο είχε πάνω από 2 χρόνια να εγκρίνει νέα γενόσημα, όπως και νέα φάρμακα.

Εν συνεχεία, βέβαια, με «αγωνία» αναμένεται η διαδικασία τιμολόγησης που θα γίνει και θα περιλαμβάνει σε πολλές περιπτώσεις μείωση τιμών πρωτοτύπων φαρμάκων, λόγω λήξης πατέντας, που σημαίνει και μείωση τιμής στο 50%. Μέσω της διαδικασίας αυτής και όπως όλα δείχνουν, η εξοικονόμηση στις δαπάνες θα είναι αρκετά μεγάλη και έτσι θα μπορέσει να ικανοποιηθεί το αίτημα και των μεγάλων πολυεθνικών για την έγκριση και τιμολόγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων, η οποία αποτελεί και θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

Ο κ. Σαλμάς υποσχέθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία εισόδου με λίγα μόνο σκευάσματα, όμως, επειδή αυτό θα μπορούσε να μη βρει σύμφωνες τις εταιρείες, στην επόμενη τριμηνιαία ανατιμολόγηση του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει συνολικότερη είσοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει αποτυπωθεί στα μεγέθη των εταιρειών και, όπως φαίνεται και από τους πρώτους ισολογισμούς, το 2012 οι τζίροι των εταιρειών κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό της τάξης του 17%-18%. Το 2013 αναμένεται περαιτέρω πτωτικό, καθώς η ανακοστολόγηση θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.


Πηγή: naftemporiki.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών