Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση για τις τιμολογήσεις των πρωτοτύπων φαρμάκων
επανερχόμαστε στο καθεστώς προστασίας της πατέντας σύμφωνα με το πρώτο δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας της Δραστικής τους
ουσίας (patent protection), όπως γίνεται στην Ευρώπη και σχεδόν παντού στον κόσμο. Ξεχνάμε λοιπόν τη λογική του data protection όπως είχε περάσει στο Δελτίο Τιμών του Οκτωβρίου, μετά και από την αντίδραση
της φαρμακοβιομηχανίας.
Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά (το ξέχασαν;) το πώς θα τιμολογούνται τα φάρμακα για τα οποία έληξε η περίοδος προστασίας (off-patent), όταν θα υπάρχει γενόσημο (μέχρι τώρα όταν έληγε η πατέντα πήγαιναn 50% κάτω). Από την άλλη αναφέρεται σαφώς ότι για τα φάρμακα που έληξε η περίοδος προστασίας, αλλά για τα οποία δεν κυκλοφορούν γενόσημα, ο ΕΟΦ μπορεί να προτείνει κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Τιμών, η τιμή του φαρμάκου να προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ε.Ε.
Με τον ίδιο τρόπο (εισήγηση ΕΟΦ, σύμφωνη γνώμη Επιτροπής Τιμών) μπορεί να μπαίνει πλαφόν στις μειώσεις τιμών φθηνών φαρμάκων, έτσι ώστε να μη γίνονται ασύμφορα και να διατηρούνται στην αγορά, ένα καθολικό αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και του συστήματος υγείας που έβλεπε παλιά και καταξιωμένα φάρμακα να αποσύρονται, αφού οι εταιρίες «έμπαιναν μέσα».
Απορία δημιουργεί το άρθρο που αναφέρεται στο ότι μετά από αίτηση ο κάτοχος αδείας κυκλοφορίας μπορεί να ζητήσει από μόνος του χαμηλότερη τιμή, χωρίς κανένα περιορισμό, η οποία θα εγκρίνεται άμεσα σε συμπληρωματικό/διορθωτικό δελτίο τιμών.
Για τα γενόσημα ισχύουν σε πρώτη ανάγνωση τα γνωστά: Θα τιμολογούνται 60% τουλάχιστον κάτω της τιμής του πρωτοτύπου (όταν είχε την πατέντα) και η τιμή τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 80% της τιμής του off-patent (που δεν καθορίζεται όμως!!!). Επίσης αυτό το «τουλάχιστον», ίσως δημιουργεί θέματα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Οι διατυπώσεις του νόμου επιτρέπουν σε κάποιες εταιρείες πρωτοτύπων, οι οποίες βλέπουν τις πατέντες τους να λήγουν, να αισιοδοξούν ότι εφόσον δεν κυκλοφορήσει το αντίστοιχο γενόσημο, να μπορούν να πάρουν τιμή σύμφωνα με τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης και όχι να πέσουν στο 50%. Αυτό θεωρητικά ισχύει ίσως για το μέλλον και για όσα φάρμακα βρίσκονται σήμερα στο 50% κάτω χωρίς να υπάρχει γενόσημο στην αγορά, γιατί προς το παρόν οποιεσδήποτε αυξήσεις, όπως έχει δηλώσει το Υπουργείο, είναι απαγορευτικές.
Μπορείτε να διαβάσετε το ΦΕΚ για την τιμολόγηση
των φαρμάκων εδώ.
Πηγή: healthview.gr