Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Ο ΕΟΠΥΥ και η φαρμακευτική δαπάνη στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον υπουργό Υγείας

11/7/2013 6:21:50 μμ
Δελτίο Τύπου από τον Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Π.Φ.Σ. ανακοινώνει τα θέματα που οι εκπρόσωποι του Συλλόγου έθιξαν στον υπουργό Υγείας 'Α. Γεωργιάδη:


«Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 10 Ιουλίου, η πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό υγείας κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Από πλευράς Π.Φ.Σ. τονίσθηκε πως η περίοδος που διανύουμε καθιστά αναγκαία την ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου του Π.Φ.Σ. ως συμβούλου σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Ειδικότερα στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Π.Φ.Σ. τόνισαν πως απαιτείται επειγόντως λύση για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει ο Οργανισμός να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του προς όλους τους παρόχους.Στο σημείο αυτό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και στη μεγάλη δυστοκία στην εξόφληση των παλαιών χρεών, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα λιμνάζουν στα ταμεία του. Για το λόγο αυτό ο Π.Φ.Σ. πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ με κλιμάκωση έως το 2015 στο 1% του ΑΕΠ και την καθιέρωση κοινωνικού πόρου με επιβάρυνση στα τσιγάρα ή και άλλα προϊόντα που επιβαρύνουν την υγεία.

Επίσης τονίσθηκε στον Υπουργό ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,37 δισ. € του 2013. Οποιαδήποτε άλλη μείωση είναι σε βάρος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των παρόχων υγείας.

Ζητήθηκε ακόμη η κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία και χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών παρέχουν και δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους. Ο Π.Φ.Σ. ζήτησε τα φάρμακα που για τη χορήγησή τους απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, να διατίθενται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα δε υπόλοιπα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.


Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προτάθηκε η καθιέρωση προληπτικών δικλείδων ασφαλείας που θα εμποδίζουν την παράνομη ή υπερβολική συνταγογράφηση και η ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ποσοστού συμμετοχής ασφαλισμένου κατά φάρμακο, βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του spc κάθε φαρμάκου, χωρίς δυνατότητα τροποποίησής του από το συνταγογράφο γιατρό.

Σε οικονομοτεχνικό επίπεδο τονίσθηκε η αναγκαιότητα της καθιέρωσης ηλεκτρονικής κάρτας υγείας κάθε ασφαλισμένου και της θέσπισης κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για την επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά την αγορά φαρμάκων μέσω ΕΟΠΥΥ.

Η αντιπροσωπεία του Π.Φ.Σ. ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η δαπάνη για φάρμακα είναι το 20% των συνολικών δαπανών υγείας και μειώθηκε την τελευταία τετραετία κατά 60% (από 5,2 δισ.ευρώ το 2009 σε 2,4 δισ. ευρώ το 2012). Έγιναν ανάλογες μειώσεις και στο υπόλοιπο 80% των δαπανών υγείας, που αφορούν νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ;»

Τέλος ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ζήτησε τη συνεργασία του Π.Φ.Σ. έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπου μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν και ενδεχομένως θίγουν τον φαρμακευτικό κλάδο, να υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειασθεί.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ