Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο Γ. Μακρυγιάννης: «Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Υγεία, εμμένει η τρόικα στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης»

2/9/2013 2:07:49 μμ
Ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας εκθέτει όλες τις θέσεις του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ & ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟ 60%.


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου. Η υγεία για τέταρτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας. Στο χώρο του φαρμάκου συνεχίζεται η πολιτική δραστικής μείωσης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο να πάμε το 2014 στο χαμηλότερο ποσό του 1,9 δισ. δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ.

Με τέτοιο προϋπολογισμό βρισκόμαστε σε κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην τελευταία θέση των 26 χωρών της Ευρωζώνης. Έως τις 20 Σεπτεμβρίου η Τρόικα απαιτεί να συμμορφωθούμε με ένα ουσιαστικά καινούργιο τρίτο μνημόνιο.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα ο ΠΦΣ συμμετείχε σε τέσσερις συναντήσεις των φορέων με το Υπουργείο Υγείας καταθέτοντας αναλυτικά τις θέσεις του. Εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία θα οδηγήσει στη διάλυση του υποτυπώδους κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει, επιβαρύνοντας σχεδόν στο ήμισυ της δαπάνης τον Έλληνα ασφαλισμένο.


Τα μέτρα που συζητήθηκαν:

ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

  • Διαφωνούμε κάθετα με την πώληση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και από άλλα κανάλια διανομής όπως σούπερ μάρκετ και πράσινα καταστήματα.
  • Θεωρούμε ότι η κατηγοριοποίηση με την εφαρμογή των έγχρωμων κουπονιών έλυσε μια δια παντός το θέμα του χαρακτηρισμού τους ως φάρμακο και ως εκ τούτου πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία.
  • Είμαστε ενάντια στην απελευθέρωση της τιμής, η οποία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή.
  • Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες σε ποσότητα mlgr κάτω από το επίπεδο χαρακτηρισμού τους ως φάρμακο και τα οποία πωλούνται ήδη στην ελεύθερη αγορά μπορούν να χαρακτηριστούν ως προϊόντα που θα καλύψουν τα περιβόητα κανάλια διανομής (super market).

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ

Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι σήμερα κατά την άποψή μας στο 15% (συνυπολογίζοντας rebate, κόστος χρήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΟΠΥΥ από το 2010, απορρίψεις δαπανών χωρίς λόγο, έκτακτες εισφορές, ΦΑΠ και όλα όσα εφαρμόζει η πολιτεία). Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα σημάνει λουκέτο στο 50% των φαρμακείων. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και η μελέτη της Dyloid την οποία πλήρωσε ο ΠΦΣ.

ΦΥΚ (ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ)

  • Ζητούμε άμεσα την κατάργηση του όρου φάρμακα υψηλού κόστους και την επαναφορά των όρων νοσοκομειακά φάρμακα, φάρμακα ΕΟΠΥΥ και φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
  • Στα φάρμακα που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία θέλουμε ποσοστό κέρδους 15% και κατάργηση του rebate 5%.
  • Το ποσοστό κέρδους να καλυφθεί 10% έκπτωση από τη φαρμακοβιομηχανία και 5% ως επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι πιστεύουμε ότι θα λυθεί το οξύ πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και της ταλαιπωρίας του Έλληνα ασφαλισμένου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ

  • Ζητάμε άμεση εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και εξόφληση εντός 60 ημερών. Επίσης άμεση εξόφληση των παλαιών χρεών το 2010 έως 2013.
  • ΕΟΠΥΥ
  • Παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι καθαρά παροχή υπηρεσίας και όχι αγορά υπηρεσιών. Ο ΕΟΠΥΥ ανήκει στον Έλληνα ασφαλισμένο και δεν μπορεί να δοθεί σε καμιά γερμανική ασφαλιστική εταιρεία ή άλλη ιδιωτική μετατρέποντας τον έτσι σε μια ανώνυμη ιδιωτική επιχείρηση.

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ

Τα γενόσημα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 17% του σημερινού τζίρου δηλαδή στα 2,2 δισ. 380 εκατομμύρια ετήσιος τζίρος. Η φιλοσοφία της Τρόικας να φτάσουμε στο 60% του τζίρου των γενοσήμων είναι ουτοπική και απαράδεκτη. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με οικονομικό εξαναγκασμό του ασφαλισμένου πολίτη πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ του πρωτοτύπου.
Προτείνεται:

  • το 100% της διαφοράς όπου υπάρχει γενόσημο
  • -50% όπου δεν υπάρχει γενόσημο
  • και 50% η μηδενική συμμετοχή όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο που η λιανική του τιμή είναι μικρότερη από την τιμή αναφοράς.

Αν αυτό εφαρμοστεί σημαίνει δαπάνη κάτω από 1 δισ. Παράλληλα όταν το φαρμακείο θα πουλά το 60% του τζίρου του σε γενόσημα δεν θα πληρώνει rebate. Ένας εκβιασμός που οδηγεί το φαρμακοποιό να κρεμαστεί αυτοκτονώντας από μόνος του.

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ON-PATENT & OFF PATENT

Για πρώτη φορά η τιμολόγηση των on-patent δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η αναφορά στις τρεις χαμηλότερες χώρες της Ευρωζώνης αλλά θα μπει και η Βουλγαρία η οποία έχει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Η τιμολόγηση φαρμάκων θα γίνεται 2 φορές το χρόνο και η πρότασή μας είναι να υπάρχει δίμηνη δυνατότητα διάθεσης με την παλιά τιμή για την εξάντληση των αποθεμάτων.

Επίσης προτείνουμε τα βιο-ομοειδή Biosimilas να τιμολογούνται κανονικά όπως τα πρωτότυπα καθώς επίσης να μπουν στη λίστα της ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός ΕΟΦ) τα εμβόλια, οι οροί, τα παράγωγα αίματος και όλα τα ορφανά φάρμακα.

REBATE

Ζητάμε την αναπροσαρμογή της κλίμακας προς τα κάτω και διαφωνούμε κάθετα με τη λογική της φαρμακοβιομηχανίας με επιμερισμό του 9% rebate σε 3% ανά φορέα (βιομηχανία-χονδρεμπόριο-φαρμακείο).

ΤΣΑΥ

Η σημερινή οικονομική κατάσταση, οι δυσοίωνες προοπτικές του ταμείου και τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος οδήγησαν το ΤΣΑΥ σε μια προοπτική χωρίς αύριο. Τεράστια ελλείμματα, λάθη οικονομικών προγραμματισμών, χαμένα χρήματα σε επενδύσεις ομολόγων κατάντησαν το ασφαλιστικό ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις. Θέματα όπως μονοσυνταξιούχοι, ύψος σύνταξης, καθυστερήσεις εξόφλησης υποχρεώσεων συζητήθηκαν στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ.

Η λειτουργία του ταμείου και η εξυπηρέτηση των υγειονομικών είναι ανύπαρκτη. Οι διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η μηχανοργάνωση για την οποία δαπανήθηκαν περίπου 4,5 εκατομμύρια δεν ανταποκρίνονται και η καταγραφή των στοιχείων ανά ασφαλισμένο δεν λειτουργεί. Οι υγειονομικοί φορείς οφείλουν άμεσα να λάβουν τα μέτρα τους και κυρίως να προτείνουν θέσεις για την εξυγίανση του ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ.


Γιάννης Μακρυγιάννης

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ