Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο δημόσιος απολογισμός του απερχόμενου προέδρου του ΕΟΦ

20/8/2013 8:34:38 πμ
Ο Γ. Τούντας δημοσιοποιεί την έκθεση πεπραγμένων στον ΕΟΦ την περίοδο 2010-2013
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Παρά το ότι τυπικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παραμένει ακέφαλος αφού ο κος Τούντας έχει παραιτηθεί εδώ και δύο μήνες από τη θέση του προέδρου και δεν έχει ορισθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του και ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρξε πολύ έντονη ονοματολογία περί της προεδρίας του ΕΟΦ, το θέμα του νέου προέδρου έχει μείνει πίσω διότι η συγκεκριμένη θέση φαίνεται τελικά ότι δεν εμπνέει αυτούς στους οποίους προτάθηκε. Παρόλα αυτά πάντως η δουλειά βγαίνει και μάλιστα αρχές Αυγούστου με την πίεση του υπουργού Υγείας αλλά και τις πλάτες των στελεχών του ΕΟΦ είχαμε το τελευταίο δελτίο τιμών, το πρώτο στο οποίο μετά από δυόμιση χρόνια συμπεριλήφθησαν και νέα φάρμακα.


Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, που παραμένει και στηρίζει -όπως του έχει ζητηθεί- μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος που θα δεχθεί να παραλάβει τη σκυτάλη, κάνοντας το δημόσιο απολογισμό της θητείας του και αφού εξήρε τους δύο αντιπροέδρους αλλά και τα άλλα μέλη του ΔΣ, υπογράμμισε την εξοικονόμηση του ποσού των 2,4 δισ. ευρώ υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης την τριετία που πέρασε και τη συμβολή του ΕΟΦ στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο σημαντικό αυτό επίτευγμα ο ΕΟΦ συνέβαλλε, όπως αναφέρει ο κος Τούντας στην ανακοίνωσή του, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση όλων των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της τριετίας, παρέχοντας τεχνογνωσία για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την κατάρτιση της θετικής και αρνητικής λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων, καθώς και για τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), ενώ παράλληλα ανέλαβε την ευθύνη της συγγραφής των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, του υπολογισμού των rebate και clawback και τον τελευταίο χρόνο την αρμοδιότητα της τιμολόγησης των φαρμάκων.

Εκτός όμως από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ο ΕΟΦ μεταξύ άλλων δημιούργησε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον για την έγκριση των επιχορηγούμενων επιστημονικών εκδηλώσεων (ιατρικά συνέδρια κ.α.) με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια, προώθησε την ανάπτυξη των κλινικών μελετών και οργάνωσε ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου της νέας ταινίας γνησιότητας των φαρμάκων σε όλο το φάσμα της διακίνησής τους, ενώ το τελευταίο διάστημα διενεργείται πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, των γιατρών και των φαρμακοποιών για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων.


Ο κος Τούντας επισημαίνει ότι επανειλημμένα είχε θέσει στην πολιτική ηγεσία την ενίσχυση του ΕΟΦ με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον στόχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα αναφοράς για την παραγωγή ορισμένων φαρμάκων, στην περαιτέρω μηχανοργάνωση και επίσπευση των αδειοδοτήσεων και στην εξασφάλιση της δυνατότητας αξιολόγησης της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής αποδοτικότητας των φαρμάκων.

Σε εκκρεμότητα, επισημαίνει ο κος Τούντας, παραμένουν και ορισμένα άλλα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το φάρμακο και όπως είναι η χάραξη Εθνικής Πολιτικής, η διαμόρφωση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων, η εφαρμογή νέου απλούστερου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης, η ενίσχυση της καινοτομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς και η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων και των επιτροπών για το φάρμακο στον ΕΟΦ.


Πηγή: healthview.gr


Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση πεπραγμένων του κ. Τούντα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κατακερματισμένη αγορά δεν είναι βιώσιμη, δηλώνει ο άρτι εκλεχθείς πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θράκης
Η ποιότητα, η ποικιλία και το design των προϊόντων της κέντρισαν το ενδιαφέρον






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ