Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα εξέταση αίματος θα δείχνει άμεσα αν οι ασθενείς χρειάζονται αντιβιοτικά

11/1/2016 1:21:00 μμ
Ένας νέο τρόπος για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών, αλλά και την άσκοπη χρήση τους γενικότερα, η οποία ευθύνεται για την αντίσταση στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά βακτήρια, αρχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος, η οποία σε διάστημα μόλις τριών λεπτών δείχνει αν ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβιοτικά ή αν μπορεί να θεραπευτεί ακολουθώντας διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.

 

Η εξέταση πραγματοποιείται με την ανάλυση μόνο μιας σταγόνας αίματος, η οποία δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κάποιον ιό ή αν έχει μολυνθεί από βακτήριο.

 

Στην περίπτωση που η μόλυνση είναι βακτηριακή, η χορήγηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη και ο ασθενής αποφεύγει τα περιττά φάρμακα, άρα και τις παρενέργειες που πιθανόν θα του προκαλέσουν.

 

Όπως περιέγραψαν οι επιστήμονες στη Daily Mail, η εξέταση μετρά τα επίπεδα της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μολύνσεις που προέρχονται από βακτήρια.

 

Όταν η μόλυνση προέρχεται από ιούς η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι διαφορετική, γεγονός που βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν άμεσα τι συμβαίνει και να χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.

 

Προς το παρόν η νέα εξέταση πραγματοποιείται μόνο σε κάποια εργαστήρια της Βρετανίας, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη χρήση της θα περιοριστεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

 

Επίσης, οι ασθενείς θα αποφεύγουν πολλές δυσάρεστες παρενέργειες που κάνουν τη καθημερινότητα πιο δύσκολη και παράλληλα θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά που έχουν αναπτύξει πολλά και συχνά επικίνδυνα βακτήρια.

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics