Το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασφαλισμένοι, αφού όπως προανήγγειλε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας 'Aδωνις Γεωργιάδης καταργείται η αποζημίωση από τον ΕΟΠΠΥ του 50% της διαφοράς της τιμής ενός φαρμάκου, εφόσον αυτό δεν είναι γενόσημο και είναι ακριβότερο. Εάν δηλαδή επιλέξει ο ασφαλισμένος να πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι "Έχει αποφασιστεί να δίνεται στον κάθε πολίτη και ασφαλισμένο καλό φάρμακο δωρεάν. Τώρα αν κάποιος πολίτης θέλει για δικούς του λόγους να πάρει ακριβότερο φάρμακο, αυτό είναι δική του επιλογή, θα πρέπει να την πληρώνει μόνος του. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Υγεία του, έχει να κάνει με τη δική του άποψη για τα φάρμακα".
Από αυτή την εβδομάδα άλλωστε, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για τα γενόσημα, προκειμένου να αυξηθεί η χρήση τους στη χώρα μας, αφού μόλις και μετά βίας φθάνει στην ελληνική αγορά το 20% τη στιγμή που σε άλλες χώρες αγγίζει το 60%. Επιπλέον σιγά σιγά έρχονται στη δημοσιότητα τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να πετύχουμε αυτό το στόχο.
Σε αυτό το πλαίσιο τα κίνητρα που συζητούνται να δοθούν στους φαρμακοποιούς για την αύξηση χορήγηση των γενοσήμων είναι αρχικά η απαλλαγή από το rebate για όλα τα γενόσημα που πουλούν. Συζητείται επίσης να μπει ως επιπλέον μπόνους για τα φαρμακεία, κλιμακωτή έκπτωση επί του rebate για τα υπόλοιπα φάρμακα σε σχέση με το ποσοστό των γενοσήμων που θα πουλάει κάθε φαρμακείο. Εάν μάλιστα ο τζίρος ενός φαρμακείου φτάνει το μνημονιακό στόχο που είναι 60% σε γενόσημα, θα εξαιρείται τελείως το φαρμακείο από την καταβολή rebate.
Κίνητρα όμως και στους γιατρούς σκέφτεται να δώσει το υπουργείο Υγείας οι οποίοι μέχρι τώρα όπως λέγεται στα ανώτατα κλιμάκια του χώρους της Υγείας "δε βοηθάνε" τα γενόσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview ενδέχεται να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός των επισκέψεων για τους γιατρούς που επιλέγουν να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα. Δευτερευόντως το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να λάβει επιπλέον μέτρα, όπου θα υποχρεώνονται οι γιατροί να καλύπτουν το 60% της συνταγογράφησης με γενόσημα, σε διαφορετική περίπτωση θα μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: Healthview.gr