Η αντιπαράθεση για τα γενόσημα και τις υπερσυνταγογραφήσεις ορισμένων γιατρών μόνο ερωτήματα μπορεί να προκαλέσει για τις δυνάμεις που κονταροχτυπιούνται.
Ερωτήματα για το εάν ενδιαφέρονται για τους πολίτες ή μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Ερωτήματα για το πού κατατείνουν απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αλλά και αντίστοιχες Ιατρικών Συλλόγων, όπως: «ανοίγει η κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους», χωρίς όμως να ζητείται καλύτερη στελέχωση του ΕΟΦ, εφόσον το ζήτημα είναι η αδυναμία ελέγχου.
Το τεράστιο κύκλωμα φαρμάκου, που -με κάθε ελαστικότητα- έχει συνδέσει το γιατρό με τη φαρμακοβιομηχανία, αγγίζει τους πάντες, αλλά καθώς φαίνεται όχι τις δικαστικές αρχές. Και μάλιστα την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ μπαίνουν πρόστιμα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος φαρμακευτικών εταιρειών για τον τρόπο που επιλέγουν να προωθήσουν τα φάρμακά τους.
Έως σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη δείχνει να είναι αδιάφορη, ενώ οι φορολογικές αρχές ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε μια καθοριστική παρέμβαση για ένα κύκλωμα που ενδέχεται να προκαλεί στο Δημόσιο ζημία εκατομμυρίων ευρώ.
Τεχνητές ελλείψεις
Από τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει κατά καιρούς οι εισαγγελικές αρχές, η μόνη που μπορεί να προσεγγίσει το ζήτημα είναι η υπόθεση της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει ήδη λάβει την κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έχει καταγγείλει πως «οι πολυεθνικές του φαρμάκου δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας μπροστά στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».
Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι αρκετές φαρμακοβιομηχανίες παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Ο τζίρος τους -λέει- στην Ελλάδα ανήλθε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ το 2010 και όμως παρουσίασαν ζημία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Απορίας άξιο παραμένει -με βάση αυτή την τοποθέτηση- γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει παρέμβαση του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ελεγχθούν τέτοιου είδους καταγγελίες.
Στην αναφορά που είχε καταθέσει ο Π. Κουρουμπλής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία και διαβίβασε στα τέλη του 2012 το έγγραφο στην Εισαγγελία Εφετών για περαιτέρω διερεύνηση, αναφέρεται: «Οι πολυεθνικές του φαρμάκου λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Φορο-αποφεύγουν προκλητικά και νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, αφού με διάφορους τρόπους επιβάλλουν τη μη εισαγωγή παράλληλου φαρμάκου. Το ελληνικό κράτος από την άλλη, ενώ περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, ανέχεται τη σκανδαλώδη ισχύ των φοροαπαλλαγών υπέρ των πολυεθνικών, όπως το αφορολόγητο προώθησης προϊόντων που συντηρεί τον εκμαυλισμό της παθητικής συνταγογράφησης».
Εκτός του Π. Κουρουμπλή, τόσο ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος όσο και ο επιχειρηματίας Θόδωρος Σκυλακάκης έχουν καταθέσει μηνύσεις εις βάρος φαρμακοβιομηχανιών.
Πηγή: enet.gr