Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μ. Σαλμάς: «Κύκλωμα στην αγορά φαρμάκου δημιουργεί τις ελλείψεις»

24/1/2013
Σε εταιρείες, αποθήκες και φαρμακεία επέρριψε ευθύνες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Για κύκλωμα το οποίο προβαίνει σε εξαγωγές φαρμάκων - ακόμα και αναντικατάστατων - με αποτέλεσμα της διεύρυνση των ελλείψεων στα φαρμακεία όλης της χώρας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

 

«Η φαρμακαποθήκη μαζεύει τα φάρμακα που έχουν στην φθηνή τιμή για να τα εξάγει. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επειδή δεν το θέλουν αυτό γιατί διαλύει την αγορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν και τις διαθέσιμες ποσότητες. Ελέγχθησαν και μερικές φαρμακευτικές εταιρείες και επιβάλλονται και πρόστιμα. Οι εταιρείες προσπαθούν και τα ρίχνουν απευθείας στα φαρμακεία για να παρακάμψουν το εμπόριο το παράλληλο από τις φαρμακαποθήκες. Οι φαρμακαποθήκες στέλνουν όμως κάποιους με τα βαλιτσάκια στα φαρμακεία και ξαναμαζεύουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία για να τα εξάγουν», σημείωσε ο υφυπουργός.

 

Όπως είπε ο κ. Σαλμάς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υπολόγισε σε 147 τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη με τα 30 εξ αυτών να είναι μοναδικά και επέβαλλε γι' αυτά τρίμηνη απαγόρευση εξαγωγών.

 

«Απαγόρευσε τη βασική αιτία που δημιουργεί τις ελλείψεις, ότι επειδή στην χώρα μας ρίχνουμε τις τιμές των φαρμάκων λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε και η Ελλάδα έχει φθηνό φάρμακο για μερικές κατηγορίες φαρμάκων, οι φαρμακαποθήκες αλλά και πολλά φαρμακεία που εμπλέκονται σε όλη αυτή την υπόθεση εξάγουν τα φάρμακα σε χώρες όπως η Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες που οι τιμές εκεί είναι διπλάσιες και τριπλάσιες με αποτέλεσμα να κερδίζουν με μια νόμιμη διαδικασία αλλά όμως καταχρηστική όταν αυτό δημιουργεί ελλείψεις», υπογράμμισε.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι θα ελεγχθούν πάρα πολλά φαρμακεία για τα τιμολόγια των πωλήσεών τους το 2012 μαζί με τα παραστατικά και τα δελτία αποστολής τους.

 

«Όποιος φαρμακοποιός έδωσε παράνομα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή σε φαρμακαποθήκη θα τιμωρηθεί και με πρόστιμο και με διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακαποθήκες θα ελεγχθούν όσον αφορά τα παραστατικά αγοράς των φαρμάκων και πωλήσεων. Όπου βρεθούν ότι διακίνησαν φάρμακα όπου δεν τα είχαν αγοράσει από φαρμακευτικές εταιρείες θα υποβληθούν αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα είναι εξοντωτικά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: megatv.com
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση