Από αριστερά: Ο Κ. Κασάπης (αντιπρόεδρος Φ.Σ.Δ.), ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος και ο Ν. Φουτούλης (πρόεδρος του Φ.Σ.Δ.)
Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου (Φ.Σ.Δ.) για τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, κατ' αρχήν στη Ρόδο και σε δεύτερο στάδιο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Φουτούλη και Κυριάκο Κασάπη αντίστοιχα, που έγινε χθες στην Περιφέρεια.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συζήτησαν με τον κ. Χατζημάρκο τα σχέδιά τους σχετικά με τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και τον τρόπο λειτουργίας της δομής, με τον Περιφερειάρχη να δεσμεύεται για τη συμβολή και τη στήριξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής κοινωνικής παρέμβασης, που έρχεται να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές της Ρόδου αρχικά και εν συνεχεία, ολόκληρης της Δωδεκανήσου.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το πρώτο στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στην φιλοσοφία της ενίσχυσης κοινωνικών δομών, όπως είναι τα Νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα κλπ., στην ουσία συνιστά μετεξέλιξη του ισχύοντος μέχρι σήμερα κοινωνικού φαρμακείου. Με τη δυνατότητα που δίδεται πλέον σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους, η δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου μετατοπίζεται από τα άτομα στις δομές υγείας και στις κοινωνικές δομές.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου, που θα λειτουργήσει ως σημείο περισυλλογής των φαρμάκων θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου, θα στελεχωθεί με φαρμακοποιό και θα προμηθεύει με φάρμακα το ίδιο το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, και τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού, ενώ θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό που δημιουργούνται από τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.
Τα φάρμακα θα προσφέρονται από ιδιώτες που πλέον δεν τα χρειάζονται, παράλληλα με την έναρξη μια καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται λόγω της λήξης τους, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί και καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη.
Σε περίπτωση λήξης τους, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες.