Πλήρη «αναφορά» για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και για τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών θα ζητήσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνος για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος συναντάται με το διοικητή του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα λειτουργικά προβλήματα που εμμένουν.
Επί τάπητος θα τεθεί πιο συγκεκριμένα το ζήτημα που έχει ενσκήψει με τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ούτε η εξοικονόμηση των 60 εκατ., την οποία προσδοκούσε η διοίκηση του Οργανισμού. Όπως εξηγεί στο Capital ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλος, πράγματι έχει ξεφύγει η δαπάνη για τα διαγνωστικά, εντούτοις παρά το γεγονός πως έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη σύσταση διαπραγματευτικής επιτροπής με σκοπό τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει και αναφορικά με τη μείωση κατά 10% των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας και συμπεριλαμβάνεται ως όρος στο μνημόνιο. Εντούτοις οι πληροφορίες λένε πως η διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και το υπουργείο Υγείας θα επιμείνουν να μην περάσει η συρρίκνωση των συμβεβλημένων γιατρών, αφενός γιατί ο αριθμός τους έχει ήδη μειωθεί λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων, αλλά το σημαντικότερο επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη ίση κατανομή γιατρών, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, όπου και παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες.
Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι τα διαρκώς διογκούμενα χρέη του. Αν και έχουμε φτάσει στα μισά του 2013, παραμένουν ακόμη οφειλές από το 2012 και όλοι φοβούνται πως δημιουργείται μια νέα στρατιά ληξιπρόθεσμων χρεών, παρά τις ρητές εντολές της τρόικας για εξομάλυνση των πληρωμών. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μαύρη τρύπα στα οικονομικά θα αγγίξει το 1,7 δισ., δημιουργώντας σωρευτικό έλλειμμα 3 δισ. ευρώ, δεδομένου πως πέρσι η υστέρηση στα οικονομικά έφτασε το 1,3 δισ.
Η εξέλιξη αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του φορέα, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή με δεμένα τα χέρια, αφού το πρόβλημα του ελλείμματος και των χρεών πηγάζει στην ουσία από τις μειωμένες αποδώσεις των ασφαλιστικών ταμείων για τον κλάδο της υγείας.
Η μόνη «αχτίδα φωτός» φαίνεται ότι έρχεται από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία για πρώτη φορά βρίσκεται κάτω από το όριο των 203 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η δαπάνη κινείται από την αρχή του έτους προς την επίτευξη του στόχου, με το Μάιο να αποτελεί τον πρώτο μήνα που έκλεισε κάτω από το επιδιωκόμενο, στα 190 εκατ.
Πηγή: capital.gr