Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


"Έπιασε πάτο" το "κούρεμα" στα φάρμακα

3/6/2013 1:54:19 μμ
Δηλώσεις Κ. Φρούζη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece» από τους Financial Times.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Φρένο στον προγραμματισμό του 2014 για περαιτέρω μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα στα 2 δισ. ευρώ βάζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας τον παραπάνω στόχο ανέφικτο να πραγματοποιηθεί. Όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece», το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από τους Financial Times, «δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη σε αυτό το όριο χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, προμηνύοντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν να εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Συμπλήρωσε ακόμη πως αν εξακολουθήσει να υφίσταται η παρούσα κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου (με συνεχείς μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των νέων και καινοτόμων φαρμάκων, μη καταβολή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ και συνέχιση της καθυστέρησης της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο), τότε αποκλείεται να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας από ξένες επιχειρήσεις, «το αντίθετο μάλιστα, πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε ενδεχόμενες αποεπενδύσεις από το ελληνικό έδαφος».

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, το «πάτωμα» για τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να οριστεί γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,3% του ΑΕΠ), το πιο ουσιαστικό όμως θα ήταν να ορίζεται με βάση τις δημόσιες δαπάνες κατά κεφαλήν και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτό καθώς η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αποτυπώνει δικαιότερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.


Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές, οι τιμές φαρμάκων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας στρέβλωση στην αλυσίδα διανομής και ελλείψεις εις βάρος των ασθενών και καθιστώντας το παρόν περιβάλλον αποτρεπτικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή η έλλειψη ρευστότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεπερνά συνολικά τα 1,6 δισ. οφειλές (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία ΕΣΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία).


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην περίθαλψη εξαιτίας της συνεχούς μείωση των κονδυλίων για το φάρμακο έκρουσε πάντως κατά τη διάρκεια της ημερίδας των Financial Times και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προβλέποντας πως αν συνεχιστεί το ψαλίδισμα στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία, τότε αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών.


Πηγή: capital.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις, το RRF, οι επενδύσεις Ε&Α και η φαρμακευτική καινοτομία






Σχετικά άρθρα

Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών