Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Επανεξέταση των από του στόματος χορηγούμενων αντισυλληπτικών συνδυασμένου τύπου

22/7/2013 1:59:36 μμ
Ενημέρωση από τον ΕΟΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την επανεξέταση ορισμένων συνδυασμένων ορμονικών αντισυλληπτικών (ή αντισυλληπτικών συνδυασμού) (CHCs), εγκεκριμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), μετά από ανησυχίες στη Γαλλία σχετικά με το γνωστό κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE ή ύπαρξης θρόμβων στις φλέβες) και πιθανής μοιραίας πνευμονικής εμβολής με τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Η επανεξέταση καλύπτει επίσης τον κίνδυνο της αρτηριακής θρομβοεμβολής (σχηματισμός θρόμβων αίματος στις αρτηρίες), η οποία μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Τα CHCs περιέχουν δύο τύπους των ορμονών, ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο. Η επανεξέταση περιλαμβάνει αντισυλληπτικά που περιέχουν τα ακόλουθα προγεσταγόνα: χλωρμαδινόνη, desogestrel, dienogest, δροσπιρενόνη, ετονογεστρέλη, gestodene, νομεγεστρόλης, νορελγεστρομίνη και νοργκεστιμάτη. Τα CHCs, τα οποία είναι υπό επανεξέταση, μερικές φο ρές αναφέρονται και ως «τρίτης γενιάς» ή «τέταρτης γενιάς» αντισυλληπτικά (βλ. παρακάτω) και είναι διαθέσιμα ως χάπια, διαδερμικά επιθέματα (patches) και κολπικοί δακτύλιοι. Η τρέχουσα επανεξέταση αξιολογεί τον κίνδυνο θρομβοεμβολής με κάθε προγεσταγόνο ξεχωριστά.

Σημαντικά μηνύματα

Tα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά (αντισυλληπτικά συνδυασμού) (CHCs) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

• Όλα τα CHCs συνδέονται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με τη μη χρήση.

• Ο απόλυτος κίνδυνος για φλεβική θρομβοεμβολή είναι χαμηλός για όλες τα CHCs. Πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τους διαφορετικούς κινδύνους φλεβικής θρομβοεμβολής με τα διάφορα προϊόντα ήδη περιλαμβάνονται στην περίληψη των χαρακτηριστικών των προϊόντων και στο φύλλο οδηγιών χρήσης των ασθενών για την υποστήριξη τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων από τους συνταγογράφους και τις γυναίκες. Οι διαφορές στους κινδύνους μεταξύ των προϊόντων αυτών συζητούνται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης.

• Ο απόλυτος κίνδυνος αρτηριακών θρομβοεμβολικών επεισοδίων (ATE) είναι πολύ χαμηλός και σήμερα πιστεύεται ότι είναι παρόμοιος για όλα τα προγεσταγόνα.

• Εάν μια γυναίκα έχει ανησυχίες, θα πρέπει να γίνει μια λεπτομερής συζήτηση με το γιατρό της ώστε να τη βοηθήσει να αποφασίσει ποια αντισυλληπτικά μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε αυτήν. Η εν εξελίξει αναθεώρηση από μόνη της, δεν παρουσιάζει κανένα λόγο για μια γυναίκα για να σταματήσει τη λήψη των CHC της.

• Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν CHCs πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική συμβουλή εάν νομίζουν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα φλεβικής ή αρτηριακής θρομβοεμβολής, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • έντονο πόνο και πρήξιμο σε οποιοδήποτε από τα πόδια ή πιο σπάνια στα χέρια
  • ασυνήθιστο και ξαφνικό βήχα
  • ξαφνικό και απότομο πόνο στο στήθος που μπορεί να φτάσει στο αριστερό χέρι
  • δύσπνοια
  • οποιοδήποτε ασυνήθιστο, σοβαρό, ή μακράς διάρκειας πονοκέφαλο ή επιδείνωση της ημικρανίας
  • μερική ή ολική απώλεια της όρασης ή διπλωπία
  • δυσκολίες στην ομιλία ή αδυναμία ομιλίας
  • ξαφνικές αλλαγές στην ακοή, την όσφρηση, τη γεύση
  • ζάλη ή λιποθυμία
  • αδυναμία ή μούδιασμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος
  • έντονο πόνο στην κοιλιά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology
Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση






Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης
Απεριόριστη Ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
«Οι Ασθενείς ως Σύμμαχοι: Διαμορφώνοντας Σήμερα το Αύριο της Υγείας»
ΕΟΔΥ: Νέο Γραφείο Συμβουλευτικής και Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία στον Πειραιά
Έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Κέντρο Υγείας Πειραιά
Ευρωπαϊκή Ημέρα & Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά
Έως το 2030 θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή τους έως 27%