Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Αμφίβολης αποτελεσματικότητας οι συνταγές με δραστική ουσία

21/8/2013 2:48:52 μμ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις προς τους φαρμακοποιούς από τους γιατρούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα η χορήγηση συνταγών με την αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου, εκτιμούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Με επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη προς τον υπουργό Υγείας, το προεδρείο της Ένωσής τους (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) επισημαίνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών να κάνουν διάγνωση και να επιλέγουν το φάρμακο που θα χορηγούν στους ασθενείς τους.
Η αναγραφή του εμπορικού ονόματος στις οδηγίες των συνταγών -σημειώνεται στην επιστολή- γίνεται μετά από έγγραφη οδηγία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος είναι ΝΠΔΔ και υπάγεται στην αρμοδιότητα υπουργείου Υγείας.
Επίσης είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο μόνος υπεύθυνος για τη θεραπεία του ασθενούς είναι ο θεράπων ιατρός και όχι ο πωλητής του φαρμάκου.
Είναι επίσης γνωστό ότι σε χώρες που έγινε απόπειρα εφαρμογής δραστικής ουσίας, όπως στην Ιταλία, στην συνέχεια ακυρώθηκε καθώς είχε σοβαρές συνέπειες στην δημόσια υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ κ Γιώργος Ελευθερίου υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι "σε περίπτωση που ο πωλητής του φαρμάκου αλλάξει το σκεύασμα που χορήγησε ο ιατρός, τότε αυτός και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου τόσο για τις παρενέργειες όσο και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που πολλές φορές μπορεί να είναι και θανατηφόρες"!
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σημειώνουν ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ευκολία με την οποία χορηγούνται τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια:
"Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, ωστόσο, η εφαρμογή και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Καθένας είναι ελεύθερος να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του οτιδήποτε επιθυμεί, πράγμα που στην κυριολεξία αποτελεί υγειονομική βόμβα ανεξέλεγκτων διαστάσεων που στοιχίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κράτος αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές".

Εξαπολύουν δε επίθεση κατά των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι "...καθημερινά βιώνουμε την πλήρη ασυδοσία όσων εμπορεύονται το κοινωνικό αγαθό του φαρμάκου στην Ελλάδα.
Αντίθετα, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό. Η συνταγή γιατρού είναι απαραίτητη για τη χορήγηση φαρμάκων. Σε πολλές χώρες απαγορεύεται ακόμη και η χορήγηση φαρμάκων σε γιατρούς, εάν δεν διαθέτουν ιατρική συνταγή από συνάδελφό τους.
Ενδεικτικό της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων αποτυπώνεται στα αντιβιοτικά και την καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής που οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων".

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ